Hogyan hat az akupunktúrás fájdalomcsillapítás?

Aki próbálta és hatásosnak tartotta, nem biztos, hogy tudja, mitől vált be az akupunktúrás fájdalomcsillapítás.

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr szerint is több teória létezik, amelyek egymást erősítve bizonyítják az akupunktúra hatását.

Bizonyított hatékonyság

  • Számos bizonyított elmélet ismeretes az akupunktúra hatásmechanizmusát illetően. Az eddig elvégzett klinikai kísérletek alapján elmondható, hogy a krónikus vagy akut fájdalom kórképekben az akupunktúra hatékonyabb fájdalomcsillapító módszer, mint a tiszta placebo vagy az ál-akupunktúra. A WHO 2007-es állásfoglalásában számos mozgásszervi betegség esetében ajánlja ezt az ősi kínai módszert fájdalomcsillapításra. Ezek közt vannak például a térd- és derékízületi fájdalmak, a nyak- és vállízületi panaszok, a lágyrész reumatizmus, a teniszkönyök, a lumbágó, a műtét utáni fájdalomszindrómák – hangsúlyozza Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr. – A lényeg, hogy pontos diagnózis után a lehető leghatékonyabb és a páciens számára is elfogadható módszert válasszuk.

akupunktúrás fájdalomcsillapítás

Hogyan hat az akupunktúrás fájdalomcsillapítás?

  • Az akupunktúra hatásmechanizmusát számos elmélet magyarázza. Ezek önmagukban is megállják a helyüket, de a gyakorlatban valószínűleg együttesen érvényesülnek.
  • Az endorfin teória szerint az akupunktúra serkenti az endorfinok termelődését, így elnyomja a fájdalmat.
  • A növekedést előidéző (augmentation) elmélet szerint a kezelések megemelik többek közt a trigliceridek, egyes hormonok, a fehérvérsejtek, a prosztaglandinok és az antitestek mennyiségét, így összességében immunstimuláló hatást hoznak létre.
  • A neurotranszmitter teória azt hangsúlyozza, hogy az akupunktúra képes befolyásolni több neurotranszmitter (ingerületátvivő anyag) termelődését, így az érzelmi zavarok, depresszió kezelését is elősegíti.
  • A keringési/vazomotoros elmélet azt állítja, hogy az ősi módszer úgynevezett vazodilátor (értágító) anyagokat szabadít fel, mint például a hisztamin, amelyek hozzájárulnak a sérülést követő regenerációhoz, az ödéma, a neuropátia kezeléséhez.
  • A „gate control” teória meglehetősen bonyolult hatásmechanizmust ír le. Lényege, hogy bizonyos akupunktúra által stimulált anyagok gátolják a fájdalom információjának áramlását, megélését.

akupunktúrás fájdalomcsillapítás

Ugyanazt a betegséget is lehet másképp kezelni

  • Az akupunktúrás fájdalomcsillapítás módszerében az összetett hatásokon túl az is fantasztikus, hogy a kezelés nem csak az adott betegségen, de az individuális terápián is múlik. Arnold doktor szerint nincs két egyforma beteg, nincs feltétlenül két egyforma kezelés. Míg bizonyos általános problémáknál, például a hányingernél a fix terápiás pontkombinációkat kezeljük, addig a krónikus fájdalom szindróma esetén a kísérő tünetek figyelembevételével más és más kezelési protokollt követhetünk. Vagyis értő kezekben valóságos „csodafegyverré” válik az ősi tudás a fájdalomcsillapítás szempontjából.

Forrás: Fájdalomközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.