Hogy tartsunk otthon hüllőt?

Hüllőt a lakásba? Nos, ritka, de vannak, akik hüllőt tartanak otthon szívesen: gyíkot vagy kígyót is akár. Ezeknek az állatoknak azonban főleg meg kell teremteni a megfelelő környezetet!

Mindenkinek más a véleménye arról, milyen állatot érdemes tartani otthon. Van, aki nem éri be macskával vagy kutyával: hüllőt szeretne. A hüllők tartása csakis terráriumban képzelhető el.

gyík2

A gyík tartása kevésbé tűnik merész. Fontos, hogy terráriuma legyen fedett – homokos és kavicsos aljú, és rendelkezzen egy tállal, amelyet megtöltünk vízzel. Lényeges, hogy a hőmérséklet ne süllyedjen 23-24 fok alá, erről a terrárium lámpa gondoskodik. Helyezzünk a terráriumba egy nagyobb követ is, melyre a gyík felmászhat és üreget is alakítsunk ki, amelybe elbújhat, hűvös helyre húzódhat be. S hogy mit eszik egy gyík? Többnyire bogarakat – elevenen -, legyet, kukacot, dongókat, de akár apróra vagdosott húst is adhatunk neki, összekeverve egy kis tojással.

california-king-snake_5816088

A kígyó tartása hasonló a gyíkéhoz. A kígyó a hüllőtartásra jellemző terráriumban élhet otthonunkban: a terrárium ebben az esetben is fedett valamilyen finom szövésű hálóval.

A terrárium méretét sokban meghatározza a kígyó mérete – egy több mint egy méter hosszú kígyónak nyilván legalább 90-szer 50 cm-es helyre van szüksége. Fontos az is, hogy a trópusi kígyók nem élnek meg legalább 24 fokos hőmérséklet alatt, de inkább legyen több. Azok, amelyek a kevésbé meleg területekről származnak, 18 vagy 20 fokos környezet is megfelelő – a hőfokot infravörös lámpával vagy nagy teljesítményű égővel lehet biztosítani az állat számára.

leopard008

Ahogyan a gyíknak, a kígyónak is kell vizes tál, valamint a meleg mellett hűvösebb hely is, ahová bebújhat. Alakítsunk ki számára üreget kövekből vagy fakéreggel imitáljunk barlangbejáratot. Ha a kígyó vedlik – ez általában kevesebb, mint 24 órát vesz igénybe -, könnyen kiszáradhat, ezért szokás berakni a kígyót erre az időre egy tőzegmohával bélelt zsákba, amely kellően nyirkos környezetet teremt számára. A zsák legyen természetes anyagból. A vedlés maradványait kézzel is leszedhetjük a kígyóról.

Kígyó tartásánál gondot okozhat az etetés: hogy mit eszik a kígyó, az szintén méretétől függ. A szakboltokban – például ahol az állatot vettük -, hozzájuthatunk eledeléhez. Kisméretű kígyók többnyire halakkal, ebihallal, aranyhallal, nyers haldarabokkal táplálkoznak, és vízbe téve kell „felszolgálnunk” őket. Ha a kígyó nagyobb, akár csirkét is megeszik, de általában egérrel és patkánnyal táplálkozik, melyeket elég heti 1-2 alkalommal adni neki.

Némi nehézséget okozhat a gazdájának, hogy a kígyó többnyire élve szereti fogyasztani táplálékát, de gyakran megelégszik a már döglöttel is, vagy olyan állattal, amely csak nemrég pusztult el – ha ez könnyebbséget jelent…

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.