Ha jól eszel, jól leszel – Így hat a mentális egészségünkre az étel

Ha mostanában nem vagy önmagad, berántottak a tél fele érkező depressziós tünetek, egy kis változás az étrendedben csodákra lehet képes.

Számtalan kutatás igazolta már, hogy a megfelelő tápanyagmennyiség a szervezetbe jutva drasztikusan javíthat a mentális egészségügyi állapoton.

Fotó: Pixabay / StockSnap CC0

Még jó, hogy az a tábla csoki vagy az útközben bekapott Rákóczi túrós leöblítve egy kis gyorskajával egy időre feledteti a gondokat és örömet okoz, de hosszabb távon inkább az egészségesebb választásokat javasoljuk, meg is mondjuk, hogy miért. Ha a lelki egyensúlyunk visszaállításán dolgozunk, akkor a testünknek szüksége lesz mindenféle vitaminokra, ásványi anyagokra és különböző tápanyagokra, hogy összeszedje magát. Ezeket pedig nem feltétlen három gombóc fagyiban fogjuk megtalálni.

Nem egy tanulmányban olvashattunk már arról, hogy depresszióhoz vezethet, ha a testünk nem kapja meg a szükséges tápanyagokat. Ha tudatos erőfeszítéseket teszünk és tényleg odafigyelünk arra, hogy mit eszünk, akkor ezt könnyedén kivédhetjük. Nemcsak a testi, de a lelki egészségünket is megóvhatjuk, ha több omega-3 zsírsav tartalmú táplálékot fogyasztunk, ez megtalálható a tengeri halakban, főképp a lazacban, a növényi olajakban és a magvakban. Az omega-3 hiányának következtében csökken a stresszhelyzetek megoldására irányuló képességünk,

ez a tehetetlennek tűnő állapot pedig végül depressziót is előidézhet.

Sokan vannak úgy vele, hogy ha éhesek, akkor sokkal ingerlékenyebbek. Ha jót eszel, ez nem fog előfordulni, hiszen mindig jóllakottnak és egészségesnek fogod magad érezni. Ugyanígy az alvás minőségére is hatással lehet, ha mindenfélével tömjük magunkat, csak azzal nem, amire a szervezetünknek nagy szüksége lenne.

Figyelj oda az antioxidáns-bevitelre! Ezek létfontosságú alkotóelemek, melyek a zöldségekben, gyümölcsökben, a teában, a kávéban és a vörösborban is megtalálhatóak. Utóbbi kettő mértéktartó fogyasztása igen jó hatással lehet ránk, több egészségi probléma ellen is hatásosak, például a depresszió tünetein is javíthatnak.

Forrás: nuus.hu