Ha elveszik a szaglás, közelebb a halál?

Az elmélet igaz is lehet

Azt mondják, az orr tudja – de vajon valóban jelentheti a szaglás elvesztése a halál közeledtét? Kutatók szerint lehet valami ebben a teóriában.

Különös dologra hívták fel a figyelmet kutatók. Egy elgondolás szerint a szaglás elvesztése jelezheti a halál közelségét. S most a Michigani Állami Egyetem szakemberei felfedezték: csaknem 50 százalékkal magasabb az egy évtizeden belüli elhalálozás esélye azon, 70 éven felüli felnőtteknél, akiknek rossz a szaglása.

S miközben a tanulmány nem bizonyít ok-okozati kapcsolatot, az összefüggés elegendő volt ahhoz, hogy egyes szakemberek elgondolkodjanak azon: nem lenne-e célszerű az idősek szagérzetét is tesztelni más, fontos szerveik mellett.

„Nem lennék meglepve, ha egy napon a szaglást is magába foglalná az egyszerű ellenőrzés” – mondta dr. Honglei Chen vezető kutató, epidemiológiai és biostatisztikus professzor.

Amerikában 4-ből 1 idős ember elveszíti a szaglását – állítják a kutatók. Továbbá, a kutatás összefüggésbe hozta a szaglás képességének elveszítését a neurodegeneratív rendellenességek, így  az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és néhány demencia kockázatával.

Chen és kollégái azonban azt gyanítják, hogy a szagérzet szélesebb körű egészségügyi hatásokkal jár, mint hogy előrejelez bizonyos agyi állapotokat. Összesen 2.300 felnőtt elemzésébe fogtak bele, 71 és 82 év között – az alanyok egy nagyobb szabású egészségügyi tanulmány részesei voltak.

Rövid, szagazonosító teszten vettek részt, majd 17 éven át követték nyomon őket, hogy lássák, milyen betegségek érintették ezeket az embereket.

Vidyulata Kamath, a Baltimore-i Johns Hopkins Egyetem Orvostudományi Iskolájának pszichiátriai és viselkedési tudomány-professszora kiemelte, hogy szokatlan dolog szaglást tesztelni időseknél.

orr_orrsövény

Észrevesszük, ha a hallásunk vagy a látásunk romlik. A szaglás terén azonban jelentős eltérés mutatkozik a vélt szagérzékelés és az objektív tesztek tényleges pontszáma között. Vagyis, az idősek egy része nem is veszi észre, hogy jelentősen romlott a szaglása.

Ennél is rosszabb azonban, hogy a szaglásvesztés az új tanulmány szerint valóban lehet annak jele, hogy közeledik a halál.

„Kiderítettük, hogy összehasonlítva a jó szaglással bíró emberekkel a rossz szaglással rendelkezőket, utóbbiaknak 48 százalékkal nagyobb esélyük volt arra, hogy 10 éven belül meghaljanak, s 30 százalék volt a valószínűsége, hogy 13 esztendőn belül kopogtat a halál” – mondta el a szakember.

Chen ugyanakkor kiemelte, hogy a vizsgálat nagyrészt olyanokra korlátozódott, akik a tanulmány elején jó vagy tökéletes egészségnek örvendtek.

„Eszerint ez egy korai és valószínűleg érzékeny jelzője egy már folyamatban levő egészségügyi állapotnak, amelyet a résztvevők maguk még nem is vettek észre” – tette hozzá a professzor.

Mi több: a kutatók arra is rámutattak, hogy az állapotok, melyek már köthetők a rossz szagláshoz, csupán 28 százalékát teszik ki a magasabb halálozás kockázatának. Ebbe értendő a neurodegeneratív betegségek kockázatának 22 százaléka, 6 százalék pedig a fogyással van összefüggésben.

Utóbbinak oka az, hogy a szaglás vesztésével jellemzően csökken az étvágy, az ember kevesebbet eszi és változik a tápláltsági szintje. Ez azonban még nem magyarázza meg a rossz szagláshoz kapcsolódó magasabb halálozás 70 százalékát. Az olyan esetek, mint az ételmérgezés vagy a tűzben elégés a szaglás hiánya miatt, összességében nagyon ritkák – mondta dr. Honglei Chen.

Elméletek vannak arra nézve, hogyan kapcsolhatók ezek össze, de reális válaszok eddig nem születtek – összegezte a problémát Chen és Vidyulata Kamath. Ezért a téma további vizsgálatokat kíván.

Forrs: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.