Gyógynövények immunrendszerünk erősítésére

Vírusos napjainkban egyre fontosabb, hogy szervezetünket és immunrendszerünket a megfelelő védelemmel lássuk el. De nem mindegy, hogyan tesszük azt! A vegyszeres, kemikáliákkal „fűszerezett” vitaminok sokszor nagyobb bajt okoznak, mindazt gondolnánk. Nagyon meg kell nézni, hogy mit vásárolunk meg a boltokban, gyógyszertárakban!

De szerencsére kertünk mindig tartogat újabb és újabb meglepetéseket. Nagyanyáink jegyzetei pedig, mindig a hasznunkra lehet, ha elakadtunk vagy nem tudjuk, hogy bizonyos gyógynövények- melyek a kertünkben, vagy csak az ablakpárkányon is termeszthetők- milyen problémákra nyújt megoldást.

Én a mai napig használom szeretett nagymamám gyógynövényes könyveit, melyből sok-sok hasznos információt szereztem a gyógynövényekkel kapcsolatosan és a gyakorlatban is használom azokat.

Most szeretnék Veled megosztani néhány ritka, de nagyon hasznos gyógynövényt, melyeket bátran használhatsz, nem csak betegség esetén, hanem immunerősítés céljából is!

Kezdjünk is bele a gyógynövények megismerésébe!

Ephedra sinicia, más néven kínai csikófark

Növénytanilag a fenyőfélék csoportjába tartozik, 10-25 cm magas, dúsan elágazó cserje. A meleg, száraz területeket kedveli. Nagyon ritka és védett növény. Eurázsiából származik és Dél-Európától egészen Kínáig terjedt. A kínai orvoslásban gyakran használják asztmatikus panaszokra, magas lázra már évezredek óta. Dioszkoridész szerint: „10 mag borban megíva gyógyítja a hasmenést és a méh túlzott folyását. Sokan széttörik a magokat süteményeket készítenek belőlük és elteszik szükség esetére.” A kínai csikófarknak a szárait és az ágait használják fel.

A legfontosabb hatóanyaga az efedrin, pszeudoefedrin, cseranyagok, illóolaj. 

Jótékony hatásai: görcsoldó, antibakteriális, antivirális, izzadást fokozó, lázcsillapító, vizelet kiválasztást fokozó, hörgőtágító, vérnyomás-fokozó, érösszehúzó, idegrendszert serkentő.

Javasolt: a vizelet kiválasztás fokozására, lázcsillapításra, az izzadás elősegítésére, meghűlés, hörgő- illetve tüdőgyulladás, asztma kezelésére. Gyorsítja az anyagcsere folyamatokat és a kalória égetést, ezáltal a fogyókúrát is elősegíti. Nyugtató hatással rendelkezik a központi idegrendszerre, különösen ajánlott a stresszes és túlterhelt időszakokban. Megakadályozza a vírusok és baktériumok szaporodását, elterjedését. 

Ne alkalmazzukmagas-vérnyomás, álmatlanság, hiánybetegségek fennállta esetén.

További gyógynövényekért és azok jó tulajdonságáért kattintson az alábbi linkre! 

Forrás: Csak a Nőknek


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.