Gyógyító illatok a lakásban

A szagok életünk minden pillanatát befolyásolják. A negatív hatást kiváltóak a bűzök és az elviselhetetlen mértékű szagok, míg a pozitív hatásúak az illatok.

Finom illatok

Ellentétben a látással, a hallással, az inger közvetlenül az agyba jut, hiszen a szagló nyálkahártya sejtjei agyidegsejtek. Ez az egyetlen érzékszervi működésünk, amelynek révén a központi idegrendszer közvetlen kapcsolatban van a külvilággal, itt nincsenek szelektáló védelmet biztosító szűrők, tehát “védtelenek” vagyunk velük szemben. Közvetlenül agyunk legősibb részébe, a limbikus rendszerbe jutnak el, jelentős befolyást gyakorolva életműködésünkre, közérzetünkre, viselkedésünkre.

Az illatterápia tudatosan használja fel az illatok befolyásoló hatását. Fő eszközei az illóolajok.

Nem csak a limbikus idegrendszert befolyásolják, hanem összetettségük miatt a test működését is, antiszeptikus hatásuk mind külsőleg, mind belsőleg érvényesül.

Az illóolajokat különböző eljárásokkal növényekből vonják ki, ezek nem zsírosak, maradék nélkül elillannak. Az ugyanannak a növénynek más részeiben található illóolajok eltérnek egymástól. Nem egységes anyagok, 50- 500 között van kémiai összetevőik száma. A mesterségesen előállított illóolajok nagyon jó illatósító anyagok, de gyógyhatásuk nincs, a lényeg, a virág “lelke” hiányzik belőlük.

gyertya99

Az illóolajok amilyen jótékonyak, olyan veszélyesek is, vigyázni kell az alkalmazásnál a töménységre, mennyiségre, mert veszélyes lehet. Gyermekek elöl mindenképpen zárjuk el őket.

Az illóolajokat az ókori kultúrák már használták. A népvándorlás időszaka kisöpörte Európából, csak a keresztes hadjáratok idején kezdett megint tért hódítani, elsősorban kolostorokban. A szintetikus gyógyszerek alkalmazásával háttérbe szorult, de úgy tűnik ismét kezd előbukkanni a feledés homályából.

Idegrendszeri hatások: nyugtató, izgató, agyműködést serkentő.

Szabályozhatja: A keringési rendszert, a vérnyomást és szívműködést. Légzőszervek esetén légzéskönnyítő, nyálkaoldó és bevonó hatású. Vizeletkiválasztás-szabályzó, veseműködést serkentő hatásai is ismertek. A hormonháztartást is befolyásolják, ahogy az anyatej kiválasztást, menstruációs zavarokat, illetve az erotikus késztetéseket.

Néhány példa illatok használatára:

A Fodormenta használata:

menta

  • Belsőleg: 1 kávéskanál mézbe 1 csepp, 1x egy nap
  • Gyomor- és bélgörcs, menstruációs görcs, felfúvódás, étvágytalanság, rossz epekiválasztás, zaklatott idegállapot esetén.
  • Külsőleg: Száj- és körömápoló szerekben.

A Kakukkfű használata:

  • Belsőleg: Terhesség idején és epilepsziásoknak tilos alkalmazni! 2x 2 csepp.

kakukkfű

Idegfájdalmak, ideggyengeség, fizikai és szellemi fáradság esetén, sáppadság, vérszegénység, alacsony vérnyomás, keringési zavarok, rendellenes menstruáció, tüdő-megbetegedések, bronchitisz, asztma, emésztési zavarok, gyomor és bélfertőzések, bélféreg ellen.

Külsőleg: Sebek, furunkulusok, bőrbetegségek, szájüregi gyulladások, fertőzések, izületi gyulladás, reuma, hajhullás, bőrfertőtlenítés, tetvek és rühatka ellen.

A Kapor használata:

  • Belsőleg: 2-3 csepp üres teába, naponta csak egyszer!
  • Étvágytalanság, felfúvódás, kólika, székrekedés ellen.
  • Szoptatós anyának tejtermelés miatt mézes teába 3-4 csepp, egyszer egy nap.
  • Álmatlanság ellen egy kávéskanál mézbe 2 csepp.

Forrs: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.