Gombát szedne? Erre figyeljen, ha túl akarja élni!

Az esős időjárás miatt rengeteg gomba bújt elő az elmúlt hetekben, sokan pedig ki is használják az alkalmat gombaszedésre.

A szakemberek tapasztalatai szerint azonban sok gyűjtő nem ismeri fel a veszélyes fajtákat. Ezért azt tanácsolják, hogy mindig, minden esetben be kell vizsgáltatni a gyűjtött gombákat, ellenkező esetben nagyon súlyos következményei lehetnek a mérges gomba elfogyasztásának – hangzott el az M1 Híradójában.


Az illatuk alapján is meg lehet különböztetni az ehető és a mérgező csiperkefajtákat. A tapasztalatok azt mutatják, ezeket sokan összekeverik, és a veszélyes példányokból is ételt készítenek, ami hosszabb távon súlyos egészségkárosodást okozhat.

Az esős időjárás miatt rengeteg gomba bújt elő az elmúlt hetekben, sok gyűjtő pedig nem ismeri fel a mérgező példányokat. Ezért szerveztek bemutatót és kiállítást a hévízi termelői piacon, ahol praktikus tanácsokkal látták el a vásárolókat.

 

Az igazán veszélyes fajták, így például a gyilkos galóca, vagy néhány őzlábgomba, akár halált is okozhatnak azzal, hogy megbénítják a májat és a vesét. Ezért a gyűjtött gombákat minden esetben be kell vizsgáltatni.

Az a gomba, ami nem okoz azonnal hányást, hasmenést, azok az almatoxin tartalmú gombák, azokkal van a nagyobb probléma, 15-20 óra múlva jeleznek, amikor sejtszinten beépült a szervezetbe, amikor általában csak az ima segít, mert leállítja a májat és a vesét – mondta Benkő Lajos gomba szakellenőr.

Magyarországon évente 100-150 súlyosabb gombamérgezés fordul elő.

 

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.