Micsoda csoda – mélysötét karamelles csokitorta!

Bámulatos külső, ellenállhatatlan íz – nehéz ránézésre eldönteni, csokitorta vagy karamell torta, a helyes válasz alighanem az, hogy mind a kettő.

Már a megjelenése is magával ragad, hát még az íze! Ha szeretnénk elkészíteni ezt a csodálatosan mutatós és finom karamellás süteményt, meg fogjuk látni, hogy nem kellenek hozzá különösebben bonyolult hozzávalók, több lépésben készülnek viszont az alkotórészei. Lássuk, hogyan készül.

Karamella torta alap hozzávalók:

1 és ½ csésze minden célra alkalmas liszt; 2 teáskanál sütőpor; ¾ teáskanál szódabikarbóna; ¾ teáskanál só; 11 evőkanál lágy és sótlan vaj; 1 és ½ csésze kristály cukor; 2/3 csésze holland kakaópor; 2 nagy tojás; 1 teáskanál vanília; 1 és 1/3 csésze meleg víz.

Karamella torta alapjának elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 325 fokra. Kenjünk ki vajjal két, kör alakú süteményes tepsit és szórjuk meg liszttel.

Keverjük össze egy közepes méretű tálban a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Alaposan dolgozzuk össze.

Közepes sebességgel verjük fel a vajat, amíg krémes nem lesz. Fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, majd verjük gyorsabb sebességgel nagyjából 3 percig. Adjuk hozzá a kakaóport is, és verjük tovább 1 percig. A tál oldalát kaparjuk le spatula segítségével. Tegyük bele a tojást, egyszerre csak egyet. Majd keverjük bele a vaníliát is.

karamellás

Lassan adagoljunk a keverékhez meleg vizet, három apró részletben.  Ismét szedjük le a tál szélére kenődött anyagot és lassan kevergessük a tésztát 30 másodpercig – a karamella torta anyaga elkészült.

Öntsük a kikészített edényekbe a tésztát, és süssük őket 45-55 percig. Ha készen van, hűtsük a karamellás édesség alapját 20 percig. Csak ezután vegyük ki a tepsikből, és hagyjuk tovább hűlni, mielőtt rákerül a máz.

Bailey’s ír krém máz:

Hozzávalók: 3 nagy tojás; 4 nagy tojás sárgája; ½ csésze víz; 2 csésze cukor; 3 csésze szobahőmérsékletű vaj; ½ teáskanál só; 4 evőkanál Bailey’s ír krém likőr.

Habverővel ellátott mixerrel keverjük össze a tojásokat és a tojássárgáját egy nagy tálban, nagy sebességgel, nagyjából 5 percig. Egy közepes fazékba öntsük össze a vizet és a cukrot. Főzzük, amíg lágy, kellemes állagú nem lesz. Azonnal öntsük át a szirupot egy nagy, hőálló folyadékmérő pohárba. Lassan kevergetve öntsük a cukros keveréket a tojásos keverékbe, és kevergessük komótosan tovább. Ezután gyorsabban keverjük, és verjük a keveréket 7 percig, amíg a szirup lehűl. Adagoljuk hozzá a vajat, egyszerre csak kisebb darabokban, és minden hozzáadás után kevergessük a mixet. Ha az összes vaj belekerült, közepes gyorsasággal 3 percig verjük az anyagot, hogy a cukormáz kissé megvastagodjon. Végül keverjük bele a sót és az ír krémet.

Csokis-karamellás mártás – hozzávalók:

283 gramm keserű csokoládé, apróra vágva; 1 csésze kemény tejszín; 10 darab karamell cukorka.

Helyezzük a csokoládét egy közepes tálba. Melegítsük fel a tejszínt és a karamellt közepes hőmérsékletűre, időnként megkeverve, amíg a karamell teljesen megolvad. Öntsük a forró keveréket a csokoládéra, és keverjük, amíg megolvad.

Ha valamennyi összetevővel készen vagyunk, a karamellás sütemény máris előállt!

Forrás: