Fertőzésveszély: ehető a sütemény tészta?

Veszélyes lehet a nyers alapanyagok miatt

Nem kevesen sütnek szívesen édességet vagy sós ropogtatnivalót otthon. A készülő sütemény tészta megízlelése csábító lehet, mielőtt beletesszük a formába vagy a tepsibe. De vajon jó ötlet? A fertőzésveszély miatt nem feltétlenül.

Előfordult már velünk, hogy belekóstoltunk, amikor előttünk hevert a munkaasztalon a sütemény tészta? Összeállítása után csalogató lehet a megízlelése, ám nem árt vigyázni: mielőtt megsütjük, veszélyt tartogathat. Ehető, de nem ajánlott ilyen formában fogyasztani!

A még ki nem sütött liszt és a nyers tojás ugyanis kellemetlen meglepetéssel szolgálhat számunkra – megvan az esélye annak, hogy komolyan megbetegítenek. A nyers tojás azért hordozhatja a fertőzés veszélyét, mert szalmonellát rejthet. A fertőzés hasmenéssel, lázzal, gyomorfájdalommal járhat – a tünetek sokkal súlyosabbak lehetnek idősek és gyermekek esetében.

Fotó: 123rf.com

A sütés nélküli liszt, összekeverve a többi hozzávalóval baktériumokat tartalmazhat, így például E.colit, mely ugyancsak hasmenést és gyomorfájdalmat válthat ki. Egyes baktériumtörzsei pedig olyan beteggé tehetnek bennünket, hogy kórházba kerülhetünk.

Nemcsak az a sütemény tészta okozhat azonban gondot, amelyet otthon készítünk. A boltban vásárolt, kifagyasztás utáni változattal is akadhatnak problémáink. A sütemény tészta fogyasztása általában nem javasolt.

A boltban vásárolt, sütemény tésztás fagylaltot kezelik az ártalmas baktériumok ellen, vagyis ez biztonságosnak számít. Van néhány termék, melyet kimondottan úgy alkottak meg, hogy ebben a formában ehető legyen. Ezeket azonban hőkezelt lisztből és főtt tojásból készítik, hogy eltávolítsák a káros baktériumokat.

Tartsuk be az alábbi szabályokat a sütemény tészta esetében, ha nem szeretnék problémát!

1.A nyers tésztát ne kóstoljuk meg!

2.Figyeljünk a gyerekekre is, ha tésztával játszanak. Győződjünk meg arról is: elég idősek ahhoz, hogy tudják, piszkos kézzel nem szabad a szájukba nyúlkálniuk.

3.Főzzünk és süssünk megfelelő hőmérsékleten!

Fotó: 123rf.com

4.Nyers tésztát sose tegyünk fagylaltba, jégkrémbe, ha magunk készítünk ilyen édességet!

5.Ha nyers összetevőkkel dolgozunk, a tiszta kezek és felületek nagyon fontosak.

6.Nézzünk utána, milyen termékekkel volt már probléma az előregyártott sütemény tészta esetében.

7.Ha úgy gondoljuk, sokszor ízleltük már meg a sütemény tészta egy darabját, mégsem lett belőle gondunk, persze, ez igaz lehet – de nem jelenti azt, hogy a jövőben is elkerüljük a betegséget.

Ne feledjük, az óvatosság nem árt, ha nem szeretnénk a finomság elfogyasztását rosszullét miatt elhalasztani.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.