Fehér vászon sportcipő tisztítása – mivel érdemes próbálkozni?

Így csináljunk belőle szinte újat!

A fehér vászon sportcipő nagyon mutatós, divatos és sportos, ám gyorsan piszkolódhat. Hogyan célszerű a tisztítása, ha azt szeretnénk, hogy úgy nézzen ki, mint fénykorában?

Egy vadonatúj, fehér vászon sportcipő beszerzése mindig nagy örömmel tölt el bennünket, bármely stílust kedveljük is. A tavaszi és nyári ruhákhoz szinte kötelező kellék, sikkes ruhához ugyanúgy jól mutat, mint egy tökéletes farmer-szereléshez.

Bármilyen óvatosak vagyunk azonban, a fehér vászon sportcipő könnyen piszkos lesz, s máris nem néz ki olyan jól. S még ha vigyázunk is rá, sajnos csupán a viseléstől is válhat fehérből sárgás színűvé vagy szürkéssé. Fontos tudni, hogyan tisztítsuk megfelelően, hogy egészen újnak nézzen ki.

Hogyan zajlik egy fehér vászon sportcipő tökéletes tisztítása? Lássuk a tippeket.

Előszöris, szeretnénk kiszedni a vászon anyagból a piszkot. Ezt megtehetjük puha kefével (vagy akár a porszívó kefével), ha végigkeféljük a kérdéses területet.

Ezután keverjünk össze 1 evőkanál szódabikarbónát és fél evőkanál hidrogénperoxidot meleg vízzel. Készítsünk hígabb pasztát, majd mártsunk bele egy régi fogkefét és óvatosan súroljuk meg vele a sportcipőt. A hidrogén-peroxid minden anyagon fehérítőként funkcionál, a szódabikarbóna pedig segít a foltok és bolyhok eltávolításában. Ha végeztünk, töröljük át a lábbelit tiszta, nedves ruhával és öblítsük le. Vigyázzunk, ne mártsuk bele vízbe, de azért szedjük ki belőle a pasztát és a piszkot megfelelően.

Az utolsó lépés a fehér vászon sportcipő tisztítása során a gumi betétek lesúrolása ugyanezzel a pasztával. Ha készen vagyunk, szárítsuk meg levegőn a lábbeliket.

Betehetjük-e mosógépbe?

Bár talán biztonságosabbnak tűnik a tisztítás kézzel, amennyiben meg szeretnénk próbálni, csak a fehér vászon sportcipőt helyezzük a mosógépbe, ne mossuk mással együtt.

Tegyük egy mosózsákba és rakjunk be mellé régi törölközőket, hogy kiegyensúlyozzuk a gépet.

A lábbelihez tartoznak cipőfűzők is. Ezeket célszerű kivenni és külön, meleg vízben, szappannal megmosni. Öblítsük ki őket és szárítsuk meg.

Tipp: minden tisztítás után érdemes a fehér vászon sportcipőt víz- és folttisztító spray-jel befújni, hogy hosszabb ideig szép és tiszta maradjon.

Bőr sportcipő tisztítása

A bőr sportcipő esetében csak a kézzel mosás jön számításba – ugyanazt a keveréket alkalmazzuk, mint a fehér vászonnál, de hagyjuk ki belőle a fehérítő hidrogén-peroxidot! Szárítása után pedig érdemes bőrkondicionálóval kezelni.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.