Ez történik, ha kevés vizet iszol!

A szervezet dehidratációjának jelei nem feltétlenül egyértelműek. Egyes esetekben előfordul, hogy amikor szomjasnak érezzük magunkat, már dehidratálódott a szervezet.

Ez a krónikus betegség nem annyira veszélyes és intenzív, mint az akut kiszáradás, ám széles körben elterjedt, és főleg azokat veszélyezteti, akik nem isznak megfelelő mennyiségű folyadékot – írja a filantropikum.com.

A Lifespan magazin összeállította azoknak a tüneteknek a listáját, amelyek nagy valószínűséggel dehidratációt jeleznek:

A vizelet mennyiségének csökkenése: amikor a szervezet megfelelő folyadékkal van ellátva, a vizelet világossárga színű, és legalább öt óránként vécére kell menni. Viszont, ha nem iszunk eleget, a vizelet sötét színűre vált, és akár hét óra, vagy annál több is eltelhet a vécére menésig. A vizelethiány az egyik fő tünete a kiszáradásnak.

víz2

Húgyúti fertőzések: ha a vizeletben található méreganyagok nem hígulnak fel eléggé, azok károsíthatják a nyálkahártyát, és különböző húgyúti gyulladásokat okozhatnak. Ezek legjellemzőbb tünete az égető érzés, és a gyakori vizelési inger.

Székrekedés: a székrekedés egy másik fő tünete a dehidratációnak. Amikor az elfogyasztott élelem a vastagbélbe jut, akkor több folyadékot tartalmaz, ami lehetővé teszi a normális széklet kialakulását. A vastagbélrendszer megfelelő tisztán tartásával (rostdús táplálkozással, megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásával, vastagbél izomzatának működtetése) a szervezetben felhalmozódott energetikai blokkok is nagymértékben oldhatóak.

Jó, ha tudod: a száraz száj már a kiszáradás jele: „Nem beteg vagy, hanem szomjas! Ne gyógyszerrel kezeld a szomjúságodat!” (Dr. Fereydoon Batmanghelidj)

A víz az emésztőrendszer kenőanyaga, annak köszönhetően vannak a dolgok folyamatos mozgásban. Krónikus dehidratáció esetén a vastagbélnek sok vízre van szüksége, hogy a szervezet többi részét is képes legyen ellátni. A folyadékhiány szárazzá teszi a székletet, ami a vastagbél falán megtelepszik, így sokkal nehezebben ürül.

Kiszáradt száj: ha nem iszunk elég folyadékot, kiszárad a szánk, és jelentősen csökken a nyáltermelés.

Könnyhiány: sír, de nem könnyez? Valószínűleg kevés folyadékot vitt be a szervezetébe, ezért a könnycsatornák nem tudnak megfelelőképpen megújulni.

Olvass a víz pozitív hatásairól: egy orvos, aki felvette a harcot a gyógyszermaffia ellen: pirulák helyett napi négy liter folyadék!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.