Ételízesítő házilag!

Manapság már a delikát és a vegeta sem az, ami régen volt. Arányaiban nézve már túl sok benne a só, tele van tartósítókkal, ízfokozókkal, színezékekkel és egyéb vegyi anyagokkal. Kétségtelen, hogy jobb megoldás a magunk készítette ételízesítő.

A házi ételízesítő elkészítése rendkívül egyszerű

Ennek ellenére háztartások millióiban használják, holott egy jó fajta ételízesítőt magunk is könnyedén elkészíthetünk házilag – írja az Ezt fald fel! blog.

A magas vérnyomás egyik kiváltója a túlsúly. Ráadásul nem is csak kis mértékben, ami azért szomorú, mert viszonylag könnyen elkerülhető.

Zöld fűszerekkel a magasvérnyomás ellen

A hozzávalók arányait ízlés szerint lehet variálni, maga a “gyártás” pedig mindössze két-két és fél órát vesz igénybe. Szerintünk ennyit mindenképpen megér!

ételízesítő

Foto:123rf.com

Hozzávalók az ételízesítőhöz:

  • 10-12 db sárgarépa
  • 10-12 db fehérrépa
  • 3 db karalábé
  • 3 db zeller
  • 3 db paradicsom
  • 4 db paprika (kápia, kaliforniai, tölteni való, stb. – vegyesen a legjobb)
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg kelbimbó
  • 30 dkg karfiol
  • 30 dkg káposzta
  • 2 csomag petrezselyem zöld
  • 2 csomag zeller zöld
  •  konyhasó

Ételízesítő elkészítése:

A paradicsomokat merítsük forró vízbe, majd hámozzuk meg. A zöldségeket tisztítsuk meg, majd vágjuk akkora darabokra, hogy a turmixgép elbírjon velük. Aki akarja, húsdarálóval is ledarálhatja a zöldségeket, de lehet, hogy a turmixgép jobb megoldás.

Aprítsuk fel vele a zöldségeket, majd az őrleményt mérjük meg, és annak súlyával arányosan adjunk hozzá konyhasót 5:1 arányban, azaz minden kiló őrleményhez 20 dkg sót. Az Ezt fald fel! blog írójának a folyamat végére (sóval együtt) 3 kiló ételízesítője lett, ami három darab 800 ml-es üveget töltött meg.

eztfaldfel.blogspot.hu

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.