Tudatos életvitellel megelőzhető az érelmeszesedés

A rendszeres mozgás és tudatos életvitellel kulcsfontosságú, ha az érelmeszesedés megelőzése a célunk – hívta fel a figyelmet Karádi István, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Hematológiai Klinika igazgatóhelyettese kedden az M-en.

Magyarországon minden második halálozást szív- és érrendszeri betegségek okoznak, ezek közül is kiemelkedik az érelmeszesedés – hangzott el a műsorban.

érelmeszesedés megelőzése

Foto:123rf.com

Mint mondta, az érelmeszesedés az erek belső felszíne alatt egy speciális szövet elszaporodása, amely végül szűkületet hoz létre. Érelmeszesedéshez 250 rizikófaktor vezethet, a lista élén a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség és a túlsúly áll – tette hozzá.

Az érelmeszesedés megelőzése és gyógyítása szempontjából nagyon fontos szerepe van az életmódnak és az úgynevezett mediterrán étrendnek – hangsúlyozta a klinika igazgatóhelyettese, megjegyezve, hogy sok betegnél genetikai alapú az érelmeszesedés.

Rizikótényezők 

Az érelmeszesedés összetett folyamat, kialakulásában szerepet játszik a genetika, a családi halmozódás, a vérzsírok (koleszterin és triglicerid) emelkedett szintje, a magas vérnyomás, a cukorbetegség. Kiemelendő a dohányzás, az elhízás, és a mozgásszegény életmód. A koppenhágai egyetem kutatói például a mozgás szerepének megfigyelése miatt 42 házaspárt követtek végig négy éven keresztül, miközben ők rendszeresen mozogtak.

Saját, kezdeti értékeikhez viszonyítva valamennyiüknek nőtt a maximális oxigén-felvevő képessége, csökkent a koleszterin-szintjük, és minden olyan rizikófaktor értéke, amelyeket az érelmeszesedés előszobáinak lehet tekinteni. (A fizikai aktivitás szintje a közepesen intenzívet közelítette, az ennél megerőltetőbb mozgás nem eredményezett nagyobb egészség-nyereséget.) A megfelelő mozgásfajta, intenzitás és gyakoriság kijelölése ideális esetben szakorvos, humánkineziológus és személyi edző feladata.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.