Egy közkedvelt népi gyógymód: bodzatea

A pézsmaboglárfélék (Adoxaceae) családjába tartozó, Hans Christian Andersen egyik híres meséjében is megjelenő fekete bodza (Sambucus nigra L.) a magyar és az európai népi gyógyászatban is előkelő helyet foglal el; immáron hosszú évszázadok óta.

A gyógyteafogyasztók körében rendkívül kedvelt a fekete bodza bogernyőbe tömörülő, sárgásfehér virágaiból (Sambuci flos) készült tea, amely hatékonyan alkalmazható meghűlés kezelésére, izzasztókúráknál, köptetésre, illetve az immunrendszer általános „erősítésére”.

,,Volt egyszer egy kisfiú; aki egy nap megfázott. (…) Édesanyja, ágyba fektette, s behozatta a teafőzőt, hogy egy csésze jó bodzateát főzzön neki, mert az jót tesz ilyenkor. (…)” 1

bodza_vagott_664x454t5_ic

 

A fekete bodza friss vagy szárított virágaiból egyaránt kellemes gyógyteát készíthetünk a meghűlés okozta panaszok enyhítésére. Ajánlott már az első tünetek megjelenése előtt kortyolgatni a forró teából, mivel a prevenció ebben az esetben is eredményes lehet. Ha mégsem kezdtük el időben a megelőzést, és influenzás tüneteket tapasztalunk, ne csüggedjünk: a bodzatea az izomfájdalmak, a fáradtság és levertség enyhítésében is segíthet.

Amennyiben a tünetek nem enyhülnek és mindinkább súlyosbodnak, akkor természetesen forduljunk orvoshoz!

A bodza virágai alkalmazhatók inhalálásra, ennek megfelelően nyák feloldására, amit forró, de forrásban nem lévő víz felett végezhetünk. Az elkészítéshez 2 evőkanál bodzavirág ajánlott deciliterenként.

Fontos! Inhalálást követően ne menjünk hidegre, tüdőnket ne tegyük ki hirtelen hőmérséklet-csökkenésnek!

Mint minden gyógynövény fogyasztása előtt, a bodza esetében is bizonyosodjunk meg afelől, hogy vannak-e allergiás reakcióink valamely összetevőjére!

Hogyan készítsük el a bodzateát?

  • Készítsünk elő 3-5g (kb. két teáskanálnyi) szárított bodzavirágot.
  • 10-15 percig áztassuk forró (már forrásban nem lévő) vízben (2,5 dl).
  • Szűrjük le a forrázatot.
  • Ízesítsük tetszés szerint (pl. mézzel vagy frissen facsart citrom levével).

Naponta háromszor is fogyaszthatjuk.

írta: Lehmann Katalin, fotók: 108.hu, Lehmann Katalin

 

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.