Egészséges vitaminbonba! – Készítsünk gyümölcstekercset!

Íme a garantáltan egészséges, vitamindús, és finom 100% valódi gyümölcstekercs recept!

A recept összetevőit tekintve legyünk rugalmasak. Szabadon használhatjuk az aktuális friss termékeket éppúgy, mint a száratott-, fagyasztott változatokat vagy éppen a lekvár formáját.

Az alábbiakban mutatunk néhány lehetséges verziót, de nyugodtan próbáljátok ki a saját kombótokat is. Azt viszont mindenképp javasoljuk, hogy egyszerre nagyobb mennyiséget használjatok, mert egyrészt gazdaságosabb az elkészítése, másrészt tényleg gyorsan fogy.

 gyumolcsok

Elkészítése

  • Melegítsük fel a gyümölcsöt egy edényben és keverjünk belőle pürét. Ha magos a gyümölcs akkor szűrjük át egy szitán, de ez nem feltétlen fontos.
  • Az elkészült pürét vagy lekvárt terítsük szét egy fém- vagy sütőtálcán. Előtte mindenképp olajozzuk meg a sütőlapot vagy a sütőpapírt. Kb. 1 1/2 – 2 csésze püré elég 1 sütőlapra. Egy kanállal terítsük szét a felületen a masszát. Tegyük sütőbe és alacsony hőmérsékleten (max. 60-70 fokon) szárítsuk 2-3 órán keresztül. Az időtartam attól is függ, hogy milyen víztartalmú az adott gyümölcs. Hagyjuk a sütő ajtaját nyitva egy kicsit, hogy hamarabb el tudjon párologni  a nedvesség.
  • Amikor a püré már elválik a sütő aljától és nem ragad rá, akkor kész a csemegénk, kivehetjük.
  • Egy éles késsel, vagy pizzavágóval csíkokra szeljük és még melegen sütőpapírra tekerjük.

Gyümölcskombináció ötletek:

  • Sárga: 1 friss mangó, 200 g aszalt sárgabarack, 1 narancs (lé) (ezek a legegyszerűbben készíthetők)
  • Lila: fagyasztott málna, fagyasztott szeder és 1 banán ( ha ezek nagyon magvasnak tűnnek, akkor próbáljuk az áfonyával)
  • Zöld: kiwi, mangó és mentalevél
  • Kék: Áfonya és szőlőlé
  • Piros: Eper és banán

Tehetünk hozzá fűszereket, mint a fahéj, kardamom, vanília vagy mentalevél.
Ha alacsony cukortartalmú csemegét szeretnénk, akkor nézzünk meg egy gyümölcstáblázatot, hogy miből célszerű készítenünk.

Jó tanács

Ha energiatakarékosak szeretnénk lenni ( és legyünk is), akkor használjuk ki a sütőnk kapacitását, több tálcával készítsünk.

Nyári melegben nincs szükség a sütő használatára! Bátran tegyük ki a napra! 1-2 nap alatt nap alatt készre aszalódik. Ekkor viszont mindenképp takarjuk le szúnyoghálóval, hogy a rovarok ne lepjék el.

Ha nem tiltakozunk két kézzel a cukor ellen, akkor 1 rész cukor 2 rész gyümölcs arányban készíthetjük. Sőt! Citromsavval még ízletesebbé tehetjük.

Forrás:loveumadly.com

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.