Egészség-, és fogyásturbó a munkahelyen

Egy egészségtudatos munkahely számos ponton segítheti a dolgozókat az egészséges életmód megvalósításában, és a fogyókúrában is.

A legtöbb fogyókúrázó ugyanis arról panaszkodik, hogy szinte alig mozog (egy helyben ül, kényelmetlen széken); alig iszik napközben, mert nincs ideje kimenni a mellékhelyiségbe; a hosszúra nyúlt megbeszéléseken nincs mód 1-2 falat bekapására, illetve a fogyókúrát akadályozó ételek vannak az asztalon, a munkahelyi étkezdében pedig nem talál alakbarát ételeket, mindent otthonról kell vinnie.

Emiatt sokan napközben alig esznek és isznak, és kénytelenek délután és este gondoskodni a hiányok pótlásáról, ami elősegíti a hízást, és akadályozza a minőségi alvást.

elhizas

 

Az ún. spontán fizikai aktivitást tehát a munkahelyen is életvitelszerűen kellene növelni különösen az ülőmunkát végzőknél. Részükre pl. óránként 5-10 perc szünet jár a törvényi szabályozás szerint,  amit járkálással, a test átmozgatásával, láb-, vagy gerinctornával, sőt akár pihenőmatracon fekvéssel tölthetnek, részmasszázst kaphatnak, illetve meglátogathatják a mellékhelyiséget, így a kellő folyadékfogyasztás elől is elhárul az akadály. Az egészségtudatos munkahelyen a sok ülés káros hatásainak mérséklésére a munkát speciális ülőalkalmatosságokon (pl. térdeplő szék, fitball, instabil szék), vagy speciális munkaállomásokon lehet végezni, az ülőmunkát végzőket pedig szakember tanítja meg a helyes ülésre. A munkahely támogathatja a szabadidős sporttevékenységet is. Természetesen mindenkinek egyénileg is figyelnie kell a megfelelő mozgásadag teljesítésére, pl. gyalogolással, kerékpározással, a tv előtti kevesebb üldögéléssel.

A  folyadékhiány árt az egészségnek, rontja a fizikai és szellemi teljesítményt.

A munkahelyen elhelyezett vízautomatákból napközben mindenki hozzájuthat a megfelelő mennyiségű vízhez. A munkahelyi büfében, étkezdében egészséges, sőt akár fogyókúrás ételeket is lehet választani, az étkezés sem a munkaasztalon, a monitor mellett zajlik, és megvalósítható a 3 óránkénti étkezés.

A tartós stressz kedvezőtlen hatással van a szervezetre, és elősegíti a hasi típusú hízást.

A stressz-szintet csökkenti a jó időmenedzsment; a multitasking kiiktatása; a különféle stresszkezelő technikák, pl. a relaxáció, az asszertív kommunikáció, mely munkahelyi keretek között is elsajátítható.

“Az egyéni fogyókúránál mindig sikeresebb a társas fogyókúra, amikor családi, baráti, vagy munkahelyi összefogás segíti a fogyást. Ilyenkor könnyebben fennmarad a motiváció, nagyobb az odafigyelés az étrend, folyadékfogyasztás, mozgásprogram betartására. Természetesen mind az egyéni, mind a munkahelyi fogyókúra-program összeállításában, betartásában elengedhetetlen a obezitológus szakorvosi segítség, ami a biztonságos, egészséges fogyási folyamat menedzselésén túl akár a személyre szabott diétára, az egyéni problémák megoldására (pl. célzott fogyás a problémás területekről), a pszichés vezetésre, az oktatatásra is hangsúlyt fektet, így növeli fogyókúra hatékonyságát.” – ajánlja Dr. Gajdács Ágnes.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.