Dönts vagy meghalsz!

Ha az életed múlna egy villámgyors döntésen, vajon a helyes megoldást választanád?

Naponta akár több száz döntést hozunk, melyeknek legtöbbször nem tulajdonítunk jelentőséget. Választásaink sokszor nem is tudatosulnak bennünk, pedig a legkisebb döntések is hatással vannak életünkre. Az, hogy milyen útvonalon megyünk dolgozni, mit vásárolunk a boltban, hogyan válaszolunk egy hozzánk intézett kérdésre, mind másodpercek alatt meghozott döntések, napjainkat azonban mégis nagyban meghatározzák.

Egy kutatás szerint a legjobb megoldások azok, melyekben intuícióinkra hagyatkozunk, és megérzéseinket nem próbáljuk meg racionális érvekkel elnyomni. De vajon ez a jó irány akkor is, ha fajsúlyosabb dolgokról van szó? Szinte minden emberrel legalább egyszer megtörténik, hogy vészhelyzetbe kerül és élet-halál kérdésben kell döntenie. Sok krízishelyzetet előre végigpörgetünk magunkban, elképzeljük, hogyan cselekednénk az adott szituációban, ám azt, hogy valójában miként reagálnánk, előre nem tudhatjuk.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Döntéseink helyességét egy népszerű ismeretterjesztő csatorna most egy érdekes teszttel vizsgálja.A csatorna Dönts vagy meghalsz! címmel indított sorozatot, melybe interaktív módon a nézők is bekapcsolódhatnak. Így megtudhatjuk, vajon túlélnénk-e egy mérgeskígyó marást, egy végzetes fékhibát, egy hatalmas örvényt, egy repülőgép zuhanást vagy egy cunamit. A sorozat epizódjaiban olyan emberek történeteivel ismerkedünk meg, akik korábban már kerültek életveszélyes helyzetbe, és csupán néhány másodperc állt rendelkezésükre, hogy megtalálják a slamasztikából kivezető utat.

Donts_vagy_meghalsz2

Az említett szituációkat amatőr felvételek, valamint látványos számítógépes grafikák idézik fel, melyeknek köszönhetően otthonunkból követhetjük végig a drámai történéseket. Közben arra is lehetőségünk nyílik, hogy leteszteljük túlélési ösztöneinket, a kritikus pontban ugyanis a nézőknek három opciót ajánlanak fel a túlélésre, melyek közül kettő a biztos haláltjelentené. A helyzeteket és a megoldási lehetőségeket ezután tudományosan is elemzi a műsor, így kiderül, vajon túléltük volna a szituációt, illetve megtudhatjuk, hogy hasonló helyzetben milyen döntést kell hoznunk, ha életben akarunk maradni.

Az izgalmas virtuális túlélőtúra, vagyis a Dönts vagy meghalsz! sorozat vasárnap esténként 21 órakor látható a csatorna műsorán.

National Geographic Channel

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.