Cukormentes eper és csoki jégkrém laktóz-, tej- és gluténérzékenyeknek

Mindenmentes házi jégkrémet készíteni legalább olyan egyszerű, mint hagyományosat és az íze is ötpontos!

Ez a bejegyzés egy különleges felhívásra készült, amelyet a 160 gramm blog írója tett közzé a legnagyobb közösségi felületen. Iza, aki inzulinrezisztens, PCOS, laktóz-, tej- és gluténérzékeny, olyan ételek elkészítésére kérte fel bloggertársait, amelyeket ő is nyugodt szívvel elfogyaszthat. Először eszem ágában sem volt csatlakozni a résztvevőkhöz, mert el se tudtam képzelni, hogyan lehet olyan ételt készíteni, amiben gyakorlatilag nincs semmiféle allergizáló alapanyag és az egy adagra jutó szénhidrát mennyisége is megfelel Iza szigorú diétájának.

Aztán rájöttem, hogy nagycsaládos édesanyaként átéltem én már ennél nagyobb kihívásokat is – ha valaki olvassa a blogot, számtalan példát találhat erre -, úgyhogy belevágtam. Az első meglepetés akkor ért, amikor receptek után kezdtem kutakodni a neten. Jobbnál jobb ötletekre bukkantam, de az összes kritériumnak egyszerre gyakorlatilag egyik sem felelt meg, én meg nem vagyok az a kreatív konyhatündér, aki majd kitalálja, hogyan lesz a gluténérzékenyeknek szánt főételből Izának való tej- és laktózmentes csoda, amelynek a szénhidráttartalma is megfelelő és ráadásul cukormentes is. Na, puff! Már itt, az elején elakadtam… és akkor a hozzávalók beszerzéséről még nem is beszéltem.

Ekkor határoztam el, hogy a lehető legminimálisabbra csökkentem a hozzávalók számát és mivel úgyis nyár van, a hőguta elleni védekezés legegyszerűbb módját választom: mindenmentes jégkrémet készítek kétféle ízben, csokival és eperrel. A receptekhez az ihletadó ötleteket itt találtam.

jégkrém

Mindenmentes csokis jégkrém kókuszos beütéssel

Mennyiség: 5

Hozzávalók
  • 200 ml kókuszkrém (Cocomas)
  • 2 db cukormentes pillecukor
  • 6-6,5 dkg 81 százalékos étcsokoládé
  • 1,5 evőkanál eritritol
  • fél kiskanál vaníliakivonat
Elkészítés
  1. Készítsük elő a jégkrémformákat.
  2. Vízgőz felett olvasszuk meg a csokoládét negyed dl kókuszkrémmel.
  3. Adjuk hozzá az apró darabokra tépkedett pillecukrot és keverjük össze, amíg teljesen fel nem olvad a csokiban.
  4. A maradék kókuszkrémet verjük habosra az eritritollal (nem könnyű művelet, de ne adjuk fel!).
  5. Kézi habverővel óvatosan forgassuk bele a felvert kókuszkrémet a csokis masszába.
  6. Adjuk hozzá a vaníliakivonatot, keverjük el óvatosan.
  7. Adagoljuk a masszát az előkészített jégkrémformákba és fagyasszuk meg.
Megjegyzés
Cukormentes pillecukor a Spar bio részlegén (is) kapható. Aki irtózik a pillecukor gondolatától, használhat helyette ½ kiskanál agar-agar port is, amelyet hideg vízben kell feloldani és azt adni a jégkrémhez.

Forrás: Mom with Five