Cikória: útszéli gyomból kávé és salátakülönlegesség

Az egyik legbájosabb virágunk, és épp most nyílik. Szinte mindenki ismeri a mezei katángot vagy katángkórót, régies nevén a naputánjárófüvet, amit a fénykedvelő természete miatt kapott. 

MEZEI KATÁNG, A CIKÓRIA

Az angolok szerint a mezei katáng virágai egy szomorú leány szeme színét őrzik, akinek a kedvese a tengerbe veszett.

Gyomos tarlókon, útszélen mindenhol találkozhatunk ezzel a kedves, nyári, kék virággal. Első évben pongyolapitypanghoz hasonló levelekből álló tőlevélrózsája fejlődik csak ki, majd egy évre rá akár másfél méteres magasságúra is nőhetnek hajtásai. A tányér alakú, kerek virágok több, kis nyelves virágból álló fészkek.

A MEZEI KATÁNGNAK A GYÖKERÉBEN AZ EREJE

A hajnali és a korareggeli órákban nyílik. Már az ókorban is használták gyógyításra a gyökerét és a levelét. A mezei katáng gyöktörzse és hajtása a népi gyógyításban már régóta ismert drog. Leveleinek és gyökerének főzetéről Varró Aladár Béla, híres gyógyfüves azt írja, hogy a gyökeréből készült főzet tisztítja a májat, vesét, lépet, vízhajtó hatású és étvágynövelő is egyben.

A napóleoni háborúk miatt a kávészállítmányok nem jutottak el Európába, így nagyon népszerű volt a kávépótlónak használt cikóriagyökér. Belgiumban a 19. században a burgonyatermés tönkremenetelekor sokakat a termesztett salátacikória hajtásai mentettek meg az éhhaláltól.

termesztett változatok mára már elterjedtek szerte Európában. A vad fajból nemesített cikória szárított és pörkölt gyökeréből készül a cikóriakávé. (A katáng latin neve Cichorium) A koffeintartalom csökkentése miatt gyakran keverik valódi kávékhoz. Nemesítésekor egyre húsosabb és fehérebb levelek kikísérletezésére törekszenek, amelyek már nem keserűek. Ilyen például az Észak – Olaszországból származó radicchio.

Mezei katáng, avagy az ezer hasznú cikória

CIKÓRIASALÁTA – SAJÁT KERTBŐL

Magját nyár elején vessük el, napfényes helyre. Rendszeresen öntözzük, kapáljuk és egyeljük. Az étkezésre alkalmas cikóriasaláta hajtatása októberben kezdődik. Szedjük fel a gyökereket, majd a körübelül 4 cm átmérőjűeket kiválogatva állítsuk egy vödörbe. A gyökerek köré terítsünk nedves, homokos-földet, locsoljuk majd takarjuk le fekete fóliával. A gyökerek 2-3 hét alatt kihajtanak és friss, fehér rügyeket nevelnek, amik már étkezésre alkalmasak.

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.