Befolyásolja az egészséget a gyerekkori lelki terror

A testben ennek következtében felnőttkorban is krónikus gyulladás jelei figyelhetők meg – adták hírül amerikai és brit kutatók az amerikai tudományos akadémia lapjában megjelent tanulmányukban.

A mobbing nemcsak a lelki, de a fizikai egészséget is érinti: alvási zavarokat, fej- és hasfájást, vagy a betegségekre való fokozott érzékenységet okozhat.

A kutatók szerint eddig keveset foglalkoztak azzal, hogyan hat a társadalmi elutasítottság érzése az egészségre – lehetségesnek tartották, hogy egy alacsony fokú, krónikus gyulladás révén. Ez többek között a C-reaktív fehérje, az úgynevezett CRP mérésével állapítható meg. Ezt a fehérjét gyulladás esetén termelik a májsejtek.

William Copeland, a durhami Duke Egyetem munkatársa és kollégái 1420, 9-21 év közötti fiatalt vontak be kutatásukba, életüket éveken át figyelemmel követték. Kilenc alkalommal készítettek velük interjúkat a kutatóközpontban. Ezek során olyan kérdéseket is feltettek nekik, hogy piszkálták-e őket, megalázták-e őket, vagy épp fordítva, tették-e ugyanezt társaikkal. A válaszolóktól vért is vettek, amelynek meghatározták CRP-szintjét.

depresszió_640

Az már ismert tény, hogy a CRP-érték a gyerekkorból a felnőttkorba való átmenet alatt megnövekszik. A kutatók viszont ezúttal azt is megállapították, hogy a zaklatott gyermekeknél jelentősebben megnövekszik az érték, mint a többieknél. A növekedés mértéke annál nagyobb, minél gyakrabban esik az egyén lelki terror áldozatául. 

A többieket gyötrő gyerekeknél ellenben lényegesen kisebb volt a CRP-érték növekedésének mértéke: még azokénál is kisebb volt, akik semmilyen formában nem kerültek kapcsolatba mobbinggal. Azoknál a fiataloknál, akik a lelki szenvedéseket átélték, de ők is gyötörtek másokat, ugyanolyan mértékű növekedés volt tapasztalható, mint akik semmilyen formában nem váltak lelki terror áldozatává.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.