Baktériumok: nyilvános helyek, ahol összeszedhetjük őket – 2.rész

A szappantartótól az ATM-ig

A baktériumok számos helyről lesnek ránk, olyanokról is, amiről nem sejtjük. A képernyőktől kezdve a kézszárítókon át az éttermi menükig bárhol beszerezhetjük őket. Mire kell vigyáznunk?

Sajnos, a baktériumok nemcsak a legismertebb helyeken csaphatnak le ránk. Számos felület van tele velük, melyet megérintve könnyedén összeszedhetjük őket. De lássuk, honnan?

Cikkünk első felében (LINK) az első 7 nyilvános helyről esett szó. Nézzük meg a többit is.

8.Szappanadagoló: a nyilvános helyek közül a vécékben található szappantartók is igen veszélyesek lehetnek. Mindenki hozzájuk ér, miután elvégezte a dolgát, s általában előbb érintjük meg a szappanadagolót, mint hogy megmostuk volna a kezünket – ugye. Legalább 20 másodpercig mossunk kezet, vagy hordjunk magunknál kézfertőtlenítőt. A kilincset se a kezünkkel érintsük meg, ha lehet. Érdemesebb könyékkel lenyomni.

9.Bevásárló kocsik: akár egy kosárról, akár kocsiról beszélünk, száz és száz ember fogja meg azokat naponta, tehát igen nagy esély van rá, hogy nagy a nyilvános helyen összeszedhető baktériumok száma. Akár 11 millió mikroorganizmus is élhet rajtuk, beleértve a nyers húsból származóakat is. De elég belegondolni a piszkos pelenkákba is, amennyiben a gyermekek a bevásárlókocsin ülnek. Érdemes letörölni őket antibakteriális kendővel, mielőtt használjuk.

10.Lift gombok: az ajtókilincsek és a lift gombjai ugyanolyan problémásak a nyilvános helyen beszerezhető baktériumok tekintetében. Ésszerűbb könyékkel benyomni a liftgombot, mint kézzel. De lépcsőzhetünk, vagy használhatjuk gyakran a kézfertőtlenítőt is.

11.Hotelszobák: sajnos, a szálláshelyeken gyakori, hogy a tévéirányítótól a lámpa bekapcsoló gombján át a hajszárítóig baktériumokkal találkozunk. Nem minden tárgyat tisztítanak ugyanis le rendszeresen. Érdemes sűrűn kezet mosni használatuk után.

12.Játszóterek: a kis gyermekkezek bizony gyakorta piszkosak, s gondoljunk bele, hány játékot fognak meg velük. A játszótereken levő eszközöket nagyon ritkán tisztítják, s a legrosszabb talán a homokozó, ahol 36-szor több baktérium található, mint egy kávézótálcán. Ennek oka az, hogy a baktériumok nagyon kedvelik a meleg, nedves helyeket. Érdemes a játszótérre kézfertőtlenítővel érkezni és gyakran megtörölni a gyermek kezét.

13.ATM-ek: a pénzfelvevő automaták sajnos ugyancsak komoly baktérium-lelőhelyek nyilvános helyeken. A billentyűzet, a pénzkiadó rész és a még a bank ajtó is tele lehet kórokozókkal. Kutatók szerint az influenza vírus több mint 17 napig megél egy pénzdarabon. Senki sem használ kesztyűt, amikor a pénzt megfogja.

Már vannak egyébként tervek arra nézve, hogy az ATM-eket antibakteriális üveggel vonják be, megakadályozva a megfázás és az influenza terjedését. Ma azonban a legjobb védekezés – például ha tollal és nem ujjal nyomjuk le a billentyűket.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.