Baktériumok: nyilvános helyek, ahol összeszedhetjük őket – 1.rész

A képernyőktől a szökőkutakig

A baktériumok számos helyről lesnek ránk, olyanokról is, amiről nem sejtjük. A képernyőktől kezdve a kézszárítókon át az éttermi menükig bárhol beszerezhetjük őket. Mire kell vigyáznunk?

Sajnos, a baktériumok nemcsak a legismertebb helyeken csaphatnak le ránk. Számos felület van tele velük, melyet megérintve könnyedén összeszedhetjük őket. De lássuk, honnan?

1.Érintőképernyő:

manapság igen sok helyen intézhetünk ügyeket érintőképernyőn keresztül, ám ezek a felületek különösen mocskosak lehetnek. Egy tanulmány szerint a nyilvános helyeken levő ilyen eszközökön zavaróan sok a baktérium. Nyolc gyorsétteremben végzett vizsgálat számos széklet baktériumot talált, melyek miatt akár kórházba is kerülhetünk – köztük a staphylococcust, ami vérmérgezést okozhat. Jobb, ha a pultnál rendelünk.

2.Kézszárító:

minden alkalommal, amikor vécét öblítünk, egy adag baktérium repül a fürdőszoba levegőjébe. A kutatók ezt „toalettfüstnek” nevezik. Hová jutnak ezek a baktériumok? Bárhová, így a kézszárítóra is. Egy új tanulmány szerint mindenhová szétspricceljük őket, méghozzá igen nagy sebességgel. Vagyis, a legbiztonságosabb, ha hagyományos törölközőket használunk!

3.Uszoda:

sajnos, tipikus nyilvános hely, ahol baktériumokat gyűjthetünk be, az uszoda. Egy gyerekekkel teli medencében sok kilónyi székletmaradvány úszkálhat. A kicsik közel 10 gramm maradványt „cipelhetnek” magukkal meztelen hátsó felükön. Nem mossák le magukat, mielőtt a vízbe ugranak, s a víz lassan lemossa róluk. A klór pedig nem pusztít el mindent. Ne nyeljünk vizet semmiképp, ha lehet!

4.Konditerem:

ha az edzőteremben van mód letisztítani a gépet, mielőtt használjuk, éljünk a lehetőséggel. Ezek ugyanis baktériumok széles választékát juttathatják ránk, hiszen a bőrön át összeszedjük őket. Egy tanulmány szerint a súlyok és az elliptikus trénerek fogódzkodói olyan baktériumokkal lehetnek tele, mint a vécé helyisége.

5.Éttermi menü: egyes menüs füzetek, könyvek több baktériumot tartalmazhatnak, mint egy vécéülőke. Emberek százai érintik meg őket nap mint nap, s csak napi egyszer törölik le őket – jó esetben. Olyanok, akár egy piszkos szőnyeg. Érdemes még evés előtt kezet mosni, miután átnéztük a menüt.

6.Pohár széli gyümölcsszelet:

szeretnénk citromot facsarni a vízbe? Kutatók számos gyümölcsszeletet tanulmányoztak, melyeket a pohár szélére tesznek, s kiderült, hogy 70 százalékuknál betegséget okozó baktériumok fordultak elő, beleértve az E.coli-t és székletmaradványt, melyek csúnya gyomorproblémákhoz vezetnek.

7.Szökőkút:

gondoljuk át kétszer is, mielőtt iszunk a vizes kútból a gyerek iskolájában! Tipikus nyilvános hely, ahol nem célszerű vizet inni. Ez a vizes csap koszosabb lehet, mint egy fürdőszoba. Nem tisztítják ugyanis rendszeresen, sőt – szinte soha. Inkább vigyünk magunkkal vizet palackban, minthogy hozzáérünk és iszunk belőle!

A cikket folytatjuk.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.