Baktériumok a vízben Sajnos akár az óceánból is kaphatunk fertőzést

Amikor strandra megyünk, minden bizonnyal a napégés vagy a fulladás jut eszünkbe, mint lehetséges veszélyforrás. Ki gondolna azonban a vízben levő baktériumokra? Sajnos, sok esetben még az óceán sem biztonságos.

Az óceánt vagy a tengereket nézve valószínűleg eszünkbe sem jutna, hogy baktériumok úszhatnak a vízben.

Sajnos azonban bizonyos esetekben ezt sem árt figyelembe venni. Az Egyesült Államokban az utóbbi időben nem egy, húsfogyasztó baktérium-fertőzés fordult elő – noha sokkal valószínűbb, hogy hányinger, hasmenés, légúti fertőzés következik be a strandolást követően.

Kutatók becslései szerint a vízben levő baktériumok több mint 90 millió esetet okoznak a gyomor-, légúti-, szem-, fül- és bőrrel kapcsolatos betegségek tekintetében Amerikában, míg kevesebb, mint 1500 eset nekrotizáló fasciitis („húsevő baktérium”) eset történik évente, bármilyen okból.

„A széklet, hasonlóan a szennyvízkibocsátáshoz, nagymértékben felelős a szennyezésért – fejtette ki Mark Mattson, a vizek biztonságát védő Swim Drink Fish szervezet vezetője. – Eső után a városi strandok gyakran szennyezettek emiatt. A vidéki területeken pedig a mezőgazdasági szennyezés okoz gondot.”

Honnan tudhatjuk tehát, hogy biztonságos az úszás? Amerikában országszerte helyi, állami, területi és egyéb egészségügyi szervezetek ellenőrzik a víz minőségét az óceánparti és tóparti fürdőhelyeken. Ám érthetően nem minden strand van napi szinten tesztelve. A tesztek általában E.coli baktériumok után kutatnak az édesvízben és enterococcus baktériumok után a friss vízben – ezek jeleznek széklet- szennyeződést – az óceán vizében. Ha a szennyezettség szintje meghaladja a szövetségi szinten előírt limitet, a strandot nem lehet használni úszásra a további intézkedésekig.

Árulkodó jel lehet az is, ha nem látunk embereket a vízben – ilyen esetben jobb, ha elkerüljük azt a strandot.

Nem szabad fürödni az adott helyen akkor sem, ha a vízből kidobódott szennyeződést tapasztalunk a parton, vagy látványosan úszik a szenny a vízen.

Hogyan védhetjük meg magunkat a vízi baktériumok ellen, ha strandolni megyünk?

  • Mindig mossunk alaposan kezet szappannal és vízzel, mielőtt eszünk – még akkor is, ha csak a homokban ültünk vagy várat építettünk. A homok is szennyezett lehet ugyanis.
  • Próbáljuk meg nem lenyelni a vizet, miközben úszunk.
  • Ha nyílt seb van rajtunk, ne menjünk vele a vízbe!
  • Ha hazaértünk, alaposan zuhanyozzunk le.

A szakemberek szerint tünetek hiányában nincs ok az aggodalomra. Ám ha nem érezzük jól magunkat, általánosságban véve gyengék vagyunk a vízben úszás után, jobb felkeresni egy orvost. Ne várjuk meg, hogy testünk vészjeleket produkáljon!

Ritka ugyan, de a nekrotizáló fasciitis halálos is lehet – vagy igen súlyos hatásai lehetnek az egészségünkre nézve, amennyiben a fertőzést nem kezelik azonnal antibiotikumokkal.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.