Az energia nyáron is szökik: így állítsuk meg!

Hogyan spóroljunk energiát idén nyáron, hogy több maradjon a pénztárcánkban? Nemcsak a téli hónapokra vannak meg a legokosabb technikák…

Ne csak ősszel gyűjtsünk praktikákat arra nézve, hogyan faraghatnánk le később a számláink összegéből – nyáron is megtehetjük ugyanezt! Az energiafogyasztás ugyanis a nyári hónapokban éppoly magas lehet, mint télen, különösen azokon a helyeken, ahol nagy a meleg. Persze, elsőként a légkondicionáló használata jut eszünkbe, amikor már igencsak izzadunk, de gondoljunk bele, hogy a légkondi ugyanolyan drága lehet, mint télen a fűtés…

Az energiatakarékosság nyáron magába foglalja e remek találmány kevesebb használatát is, anélkül, hogy jelentősen kényelmetlenebbül éreznénk magunkat. De lássuk az energiatakarékos tippeket!

1.Ellenőrizzünk ajtót, ablakot!

A rosszul jól záró ajtók és ablakok nem túl gazdaságosak. A reggeli szellőztetéssel vagy a légkondi működtetésével elért hűvös levegő is könnyen kiszökik! Ellenőrizzük, hogy szorosan csukódnak-e a nyílászárók, valamint a fürdőszobai szellőzők. Megfelelőek-e az ablakok az energiatakarékosság szempontjából? Lehetséges, hogy érdemes lenne jobbakra, újabbakra cserélni őket.

big_energy_management

2.A légkondicionáló karbantartása

A tavaszi időszakban legokosabb ellenőriztetni a légkondit felszerelő céggel a készüléket, ilyenkor érdemes elvégeztetni az éves karbantartást a rendszerben. De persze nyár elején sem késő! Az ellenőrzés és karbantartás igen fontos, ha azt szeretnénk, hogy maximum hatékonysággal működjön a légkondicionáló, ráadásul gazdaságosan. A szerelő valószínűleg filtert cserél, a légcsatornákat is ellenőrzi és minden szükséges dolgot megcsinál.

3.Termosztát ellenőrzése

Az energiatakarékosság nyáron a termosztáttal is növelhető – állítsuk be a még kellemes érzetet keltő, de nem túlzásba vitt hőmérsékletet a beltérben, majd, ha elmegyünk otthonról, tekerjük le a termosztátot. Ez lehetővé teszi a légkondicionáló számára, hogy kevésbé dolgozzon gyakran, mégis megtartsa a számunkra kellemes hőmérsékletet a lakásban, házban.

economy

4.Ablakok kezelése

Meglepő lehet, mekkora energiatakarékosságot jelent, ha megfelelően bánunk az ablakokkal! Hűvös hőmérsékletet tarthatunk fenn a belső térben, ha „bezárjuk” a hideget egész napra, és a légkondit sem kell annyit működtetni. Különösen, ha egyáltalán nincs ilyen készülékünk. Egy reggeli alapos szellőztetéssel, majd besötétítéssel, a redőnyök lehúzásával „konzerválhatjuk” a hűvös levegőt. Remek megoldás a fali ventilátor is, amit nyugodtan lehet hosszabb ideig használni, de ha nem vagyunk a helyiségben, kapcsoljuk ki. Miért? Ne járassuk, ha senki nincs ott, mert azzal is energiát spórolunk meg.

5.Változtassunk a rutinon!

Mindennapi rutinunk megváltoztatásával igen könnyen megvalósulhat az energiatakarékosság nyáron. Mivel odakint meleg van és száraz a levegő, ha csak tehetjük, a mosott ruhákat szárítsuk a szabad levegőn a szárítógép helyett, ne járassunk semmilyen készüléket, mely helyett természetes módszerekkel is megoldhatjuk a háztartási teendőket a nyári hónapokban. Ha van, a mosogatógép dolgozzon éjjel, ugyanis sok hőt termel. Minél kevesebb hőt állítunk elő a házban, lakásban, annál kevesebb hűtésre lesz napközben szükségünk!

A nyári energiatakarékosság csupán az okos gondolkodásról szól. Csak nézzünk körül otthonunkban, máris rá fogunk jönni, mi mindennel lehet energiát spórolni.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.