Az ecetek színes világa – Mit hogyan használjunk?

Ma már számtalan ecet közül választhatunk a boltok polcain, de a belvárosban vannak olyan különleges szaküzletek is ahol igazi kincsekre bukkanhatunk az ecetek közül.

Klasszikus Aceto Balsamico Tradizionale de moderna a luxusecet.

Ez a különleges ecetfajta Észak-Olaszország egyik specialitása, amely fehér szőlőből készül. A szőlőből mustot készítenek, felforralják, és 12 évig érlelik, speciális fahordókban. A 12 év alatt az ecet átveszi a hordó illatát és aromáját. Ezzel az eljárással 100 liter mustból 4 liter ecet készíthető. Ez az ecet az ínyenceknek készül, akik értékelik a sötét színű ecet fűszeres, édes enyhén savas aromáját.

Balzsamecet

Az eredeti balzsamecet Észak-Olaszországban készül, csupán más szőlőfajtából készítik, mint az előző ecet, de készülhet gyümölcsből, almából, bodzából, vagy barackból is. A balzsamecet salátákhoz, szószokhoz, hüvelyesekhez, vadételekhez, húsokhoz és gyümölcsökhöz is használható.

balzsamecet

Szeszből készült ecetek

A szeszből készült ecet leggyakrabban hígított pálinkából készül, ez vagy cukorrépából, vagy burgonyából, vagy gabonából készült pálinkából erjesztik.

Ez az egyik leggyakrabban készített ecet, az élelmiszerboltok, mint 5 %-os asztali vagy ételecetként árusítják. A szeszből készült eceteket szívesen keverik borecettel, mert ettől még finomabb és kellemesebb lesz az aromája, ezt hívják fűszeres borecetnek. A bor és pálinkaecet kocsonyához, egytál ételekhez, burgonyasalátákhoz, pácoláshoz és befőzéshez is használható.

Gyümölcsborecet

Ez az ecetfajta friss gyümölcs mustjából készül, a legismertebb fajtája az almaecet, amely legtöbbször 5 % ecetsavat tartalmaz. Az almaecetet napjainkban csodaszerként emlegetik, amely felfrissít, megszépít, és jó hatással van az emésztésre is. Nagyon sok a vitamin és ásványi anyag tartalma, így jó hatással van egész szervezetünkre.  De készítenek még gyümölcsecetet meggyből, őszibarackból és kajszibarackból. Az almaecet kiválóan használható salátákhoz, szárnyas ételekhez, pácolt halhoz, és befőttek készítéséhez is.

Foto: pixabay.com

Rizsecet

A rizsecet rizsborból készül, az eredeti kínai rizsbor sötétbarna és jellegzetes íz világgal rendelkezik. Az ázsiai országokban a sötét rizsecet mellett kapható még világos változata is. A rizsecet leginkább ázsiai és távol keleti ételek mellé illik.

Spanyol sherryecet

Az eredeti minőségi sherryecetet 30 évig érlelik tölgyfahordóban, ezért az árát az „aranyéban” mérik. A nemes sherryecet 6-8%-ban tartalmaz ecetsavat, így csak kis mennyiségben szabad az ételhez adagolni. A sherryecet csípős salátákhoz, egytálételekhez, húsételekhez és pácolt halakhoz illik.

vörös borecet

Mindenki kedveli az olyan, egyszerű tippeket és trükköket, amelyek mindennapjainkat könnyebbé teszik, különösen, ha ezekkel értékes dolgainkat is megvédhetjük.

Kés, ecet, vazelin – 8 ügyes trükk ruháink megmentésére!

Borecet

A borecet ma már hazánkban sem ismeretlen, kapható fehér és vörösborecet is. A fehérbor ecet 6 % ecetsavat tartalmaz, lágy kellemes aromájú, míg a vörösborecet erőteljesebb ízű. A fehérborecet leveles salátákhoz, spárgához, halhoz, tenger gyümölcséhez, burgonyasalátához, zöldségekhez és halhoz is adható. A vörösborecet pácolt halhoz és csípős salátákhoz ideális.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.