Amazóniai esőerdő-tűz: az egészség is megsínyli

Komoly éghajlat-problémákat hoznak magukkal a tüzek

Messzemenő hatással lehet az emberek egészségére az amazóniai esőerdő-tüzek hetek óta tartó kontrollálatlansága Brazíliában – figyelmeztetnek a szakértők.

Több mint 26 ezer tüzet jelentettek az amazóniai esőerdőben augusztus folyamán – mely egy évtizede a legmagasabb esetszám a Brazíliai Nemzeti Űrkutató Intézet szerint. Az amazóniai esőerdő 60 százaléka, mely több mint 2 millió négyzetmérföld, Brazíliában található. A természetvédelmi képviselők szerint a tüzek többségét szándékosan okozták, hogy felszabadítsák a területet szarvasmarhatartási és egyéb célokra.

Az egészségügyi és a természetvédelmi szakértők azonban felhívják a figyelmet: ha nem szüntetik meg hamarosan az esőerdő-tüzeket, Amazónia kritikus fordulóponthoz érkezhet. A területet gyakran nevezik a „Föld tüdejének”: az amazóniai esőerdő felszívja a szén-dioxidot, s biztosítja a Föld oxigénjének 20 százalékát. Egyes tudósok szerint a szám túlzott, de az tény, hogy az esőerdő döntő jelentőségű az éghajlat-szabályozás szempontjából.

„Ha nem tudjuk megtartani az amazóniai esőerdőt, elveszítjük a harcot a klímaváltozással szemben – szögezte le Kerry Cesareo, a Világ Vadon Alapítványának vezetője. – Már most odavan az esőerdő 20 százaléka.”  A kritikus pont pedig egy 2018-as jelentés szerint a 25 százalék.

Az amazóniai esőerdő szén-dioxidot is felszív – többek között olyan forrásokból, mint a környezetszennyezés. Az erdő jelentős részének elvesztése felgyorsítja a klímaváltotást, mivel több szén-dioxid lesz a légkörben – állítják a kutatók.

Paul Rosolie természetvédő és tanulmányszerző azt mondta: az erdőtüzek az egész Föld éghajlatát pusztítják el. „Az ember nem is realizálja, mennyire össze van kötve minden egymással. Ha az amazóniai esőerdő eltűnne, a hőmérséklet és az eső azonnal megváltozna. S a legtragikusabb, hogy magunknak okozzuk ezt.”

Az ott élőket már érinti a probléma

A tűzvész azonnali hatást gyakorol a környéken élő emberekre. Amazóniában nagyjából 34 millióan élnek, beleértve a 385 bennszülött csoportot. Egészségükre több módon is hatással van az erdőtűz.

1.Levegőminőség: ha az erdő továbbra is ég, hatalmas mennyiségű szén-dioxid-szennyeződést bocsát ki – mondta el Adrian Forsyth, PhD, az Amazon Conservation Association társalapítója és az Andes Amazon Fund vezetője. Kiemelte: éjszaka különösen magas szintű a részecske-koncentráció, mely elég pici ahhoz, hogy beférkőzzön a tüdőbe. Az esőerdő közelében rendkívül magas szinteket állapítottak meg ezekből a részecskékből.

Az EPA-szabvány hússzorosáról beszélünk” – szögezte le Douglas Morton, PhD, a Bioszféra Tudományok Laboratórium vezetője a NASA Goddard Űrrepülési Központjából.

Az Egyesült Államokat a levegőminőség romlása még nem érinti – ám itt van a füst is. „A füst hosszú utat tesz meg – állítja Forsyth. – Ez évtizedek óta így van. Egyes években nem lehet berepülni olyan országokba, mint például Bolívia. Olyan sok a füst, hogy nem működhet a légi közlekedés.”

A füst felhalmozódásának hatására korábban a közel 12 millió lakosú brazil város, Sao Paulo, délután 3 órakor elsötétült, s lámpákat kellett kapcsolni.

2.Időjárási minták: az amazónia esőerdők vizet adnak a légkörhöz, amikor a növények a fotoszintézis során felszabadítják a vizet leveleikből. Amikor az erdő ég, kevesebb nedvesség kerül a légkörbe, amely kevesebb esőt eredményez. Ez viszont már Amerikát is érintheti.

 

3.Gyógyszerek: a kinin volt az első hatékony gyógyszer a malária kezelésére, mely az amazóniai esőerdő cinchona fáiból származott. Számos rákellenes orvosság szintén innen származik. Az esőerdő növényeinek összetevőit használják a magas vérnyomás, tuberkulózis, glaukóma (zöldhályog) és egyéb egészségügyi problémák gyógyszereinek készítéséhez.

4.Betegségek: ha egy erdőt kivágnak, gyakran tapasztalható betegségek kitörése. A szakemberek korábban is összefüggésbe hozták egymással az erdők kivágását, a malária és a dengue-láz újabb terjedését.

5.Mentális egészség: a kutatók felhívják a figyelmet, hogy számos ember már most kilátástalannak látja a helyzetet. „Minden haldoklik a Földön, az amazóniai erdő ég, reménytelen a helyzet” – írják sokan a #prayforamazonia csoportban.

A klímaváltozás okozta szorongás reális egészségügyi veszély, melynek hatására az emberek egy része már most sem tervez családot. Úgy érzik, már ők is egy, vesztébe rohanó vonaton ülnek.

Egy biztos: krónikus vészhelyzetről van szó, s ha Brazíliában nem történik változás a törvények végrehajtása terén, a tüzek továbbra is fennállhatnak. Hosszú távon igencsak szükséges megteremteni az egyensúlyt a gazdasági fejlődés és a természet megőrzése között. Az embereket is egyesíteni kell azért, hogy tegyünk a Földért, nem engedhetjük meg magunknak, hogy másként gondolkodjunk – hangsúlyozta Rosolie.

Most annyi a jó hír, hogy az amazóniai esőerdő 80 százalékban még sértetlen. A kormány részéről komoly erőfeszítés szükséges, hogy megvédjék azt – emelte ki Forsyth.

„Ami az egyes embert illeti, mindenkinek csökkentenie kell a húsfogyasztását – mondta el Jos Barlow, PhD, a brit Lancester Egyetem természetvédelmi tudomány-professzora. – De nem minden hús egyformán előnytelen, a csirke például nem olyan rossz, mint a marhahús.”

Jessy Warner-Cohen, PhD, a Lake Success-beli Northwell Health vezető pszichológusa hozzátette: azok az embereknek, akik tehetetlennek érzik magukat, vissza kell venniük az irányítást életük felett. Már a környezetbarát gondolkodás is sokat segít.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.