Alvás világkonferencia 2013. Horkolásmentes éjszakák

Sorozatunkban az alvásorvosok spanyolországi Valenciában tartott októberi világkonferenciáján szerzett tapasztalatairól számol be G. Németh György, a Benyovszky Orvosi Központ vezetője. A World Association of Sleep Medicine, az Alvásorvosok Világszövetsége  a magyarországi alváskultúra erősítése, kiterjesztése érdekében végzett munkáért Distinguished Activity Award elismerést, kiválósági díjat nyújtott át a magyar szakembernek.

Az alvásklinikák rendszeresen visszatérő páciensei a horkolók, akik alvás közben furcsa hangot hallatnak, esetleg időnkét fel-felhorkantanak és ilyen módon zavarják maguk és mások alvását. A jelenség nagy valószínűséggel levegővételi illetve -bejutási probléma, felismerése és kezelése is szakember segítségét igényli.

alvás

Az orvosok úgy látják, hogy az emberek többsége nem veszi komolyan ezt a furcsa, Magyarországon időnként tréfa alapjául szolgáló jelenséget. Pedig a horkolással együtt járó oxigénhiány komoly, akár életveszélyes betegségek okozója is lehet. A civilizációs társadalmakban az alvásproblémák, és ezen belül is a horkolással összefüggő alvásbetegségek egyre gyakoribbak. Olyannyira, hogy a legutóbbi alvás világkonferencián több szekcióban is elemezték ezt az egészségügyi problémát.  

A legnagyobb baj, hogy az emberek nagy része horkolási  alvásgondokkal sem , vagy csak későn fordul orvoshoz. Pedig a bajok sok esetben könnyedén megelőzhetőek lennének. A korszerű alváscentrumokban fül-orr-gégésszel és műszeres alvásvizsgálattal méril a horkolós beteg állapotát. Általában  garaton végzett rutinműtéttel vagy alvásjavító, horkolás-gátló  készülékkel megoldható a probléma. A svédországi fogorvosok bemutatták több mint 15 éves eszközeik alkalmazásának tapasztalatait. Ma egyébként már az európai alvásgyógyítók mindennapos módszere és eszköze a megfelelő dőlésszögű alvás párna, az orrcsipesz, illetve a szájbetét.

Korábban orr-fül-, gégész szakorvos közreműködésével, de a legújabb találmányok már egyedül is beilleszthetőek a szájba. A szájüregben létrehozott komplex horkolás mentesítés következtében létrejöhet a horkolás mentes övezet, legalábbis ezen a testrészen.

Magyarországon a közelmúltban kezdték megismertetni az új eszközt, amely mellékorrtágítót is ajánlanak, ugyanis a száj és az orr alakításával egyidejűleg a korábbinál több levegő tud akadálymentesen eljutni a tüdőbe. Ez a jó alvás alapfeltétele. Sokak számára az egyetlen, kikerülhetetlen lépés a horkolás mentes alváshoz.

(orvosikozpont.hu)

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.