A zene lehet a műtét előtti ellazulás kulcsa

Egy új kutatás szerint egy kellemes zeneszám felérhet a nyugtató hatású gyógyszerekkel, előnye pedig, hogy elkerülhetők a mellékhatások.

Egy megnyugtató zeneszám meghallgatásával hasonló eredményt lehet elérni az idegek kisimításában a műtéti altatás előtt, mint a hagyományos szorongásoldó gyógyszerekkel, csak éppen mellékhatás nélkül – olvasható a The Independent hírei közt.

A tanulmány alapján, amelyet a Regional Anaesthesia & Pain Medicine folyóiratban publikáltak, amerikai kutatók arra az eredményre jutottak, hogy azoknak a pácienseknek, akik a beavatkozás előtt zajszűrős fejhallgatóval kellemes zenét hallgattak, a stressz-szintje szinte ugyanolyan volt, mint akiknek a midazolám szorongásoldó gyógyszert adták.

Fotó: 123rf.com

Ez azt jelenti, hogy a zene gyógyszermentes helyettesítője lehet a műtét előtti szorongás kezelésének. Továbbá nagy előnye, hogy minimalizálja a mellékhatásokat, amelyeket a midazolám és a hasonló benzodiazepin származékok előidézhetnek. Ezek a gyógyszerek ugyanis negatív hatással lehetnek a légzésre és a véráramlásra, így a beteg életműködéseit kiemelt figyelemmel kell az altatóorvosnak nyomon követnie.

A kísérletben 157 felnőttet vizsgáltak a Pennsylvania Egyetem kutatói. A fele csoportnak egy párperces hangszeres zenedarabot játszottak le, mielőtt elaltatták őket, míg a csoport másik fele 1-2 mg midazolámot kapott, az eredmény pedig szinte teljesen megegyezett.

A kutatók szerint, ha a betegek hosszabb ideig hallgathatnák a zenét, vagy a kedvenceiket választhatnák, még jobb eredmény lenne elérhető.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.