A tudósok szerint a whiskey egészségesebb, mint a többi tömény

Az angolszász ital fanatikusai örülhetnek, egy bárban is a legbiztonságosabb választás, és még betegségekre is jó.

Foto: Pixabay.com

Már a felvetés is érdekes, hiszen lépten-nyomon azt halljuk, hogy alkoholok terén a jó minőségű száraz vörösbor a legmegfelelőbb választás. Tény, hogy a mérsékelt vörösborfogyasztás mellett számos érv szól, pozitív élettani hatásait hosszan lehetne sorolni. De akkor mi a helyzet a whiskeyvel?

Jó hír azoknak, akik valami erősebbet szeretnének inni, és emellett a legkevésbé egészségtelen megoldást keresik, hogy egy pohár whiskey még belefér az esti buliba. Szakemberek a közelmúltban lefolytattak egy kutatást, amelyben a fagyasztás baktériumokra gyakorolt hatását vizsgálták. Nem mindegy ugyanis, hogy a jégkockákba kerülő baktérium elpusztul-e, vagy netán vígan megmarad a hideg környezetben, hogy aztán az italunkba csapódva ismét akcióba lépjen. Meglehetősen sok, egészen pontosan 31 túlélő fajtát találtak. Ezután megnézték, hogy ezek a baktériumok túlélik-e azt is, ha különböző fajta alkoholokba kerülnek. Egy kivétellel az összes italban boldogan úszkáltak tovább, ez az egy kivétel pedig a whiskey volt.

A kutatók azt is felismerték, hogy mindezt a whiskey néhány jellegzetes tulajdonsága okozza. Például, hogy magas az ellaginsav tartalma. Ez a sav egy olyan antioxidáns, amely segíti a szervezetünket a többi kórokozó legyőzésében. A borban szintén megtalálható, csak éppen a whiskeyben jóval nagyobb koncentrációban.

Így már nem is tűnik annyira furcsának, hogy régen orvosságnak használták az italt, megfázás esetén például mézzel és citrommal elkeverve fogyasztották. A friss kutatások pedig alátámasztották, hogy a régi gyógymód valóban működőképes volt. A megfázás kiváltó okát ugyan nem kezelte, de jelentősen enyhítette a kínzó tüneteket. Egyébként már a 16. században is sejtették az ital jótékony hatását, hiszen Írország és Nagy-Britannia tradicionális nemzeti italának eredeti neve Uisge Beatha volt, amely lefordítva az élet vizét jelenti.

Forrás: nuus.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.