A tudatos vásárlói döntések az egészségünket és a bolygót is védik

Tudatosság, környezetvédelem, egészségmegőrzés. Mára mindennapjaink részévé váltak ezek a kifejezések, mivel egyre több ember számára fontos a bolygó és a saját egészsége védelme.

És hogy mit is tehetünk ezért? Kezdjük például a táplálkozással! Ha hazai élelmiszereket vásárolunk, az több szempontból is jó.

Sokkal frissebb, finomabb és vitamindúsabb alapanyagokat vásárolhatunk, ha olyan zöldségét, gyümölcsöt választunk, amit frissen, éretten szedett le a helyi gazda, és nem kellett több ezer kilométert szállítani. Emellett ezért nem kellett annyi vegyszerrel kezelni, tartósítani ezeket a termékeket, valamint nem kellett becsomagolni sem – mondta Balogh Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője az M1 Kék bolygó című műsorában.

A teljes élelmiszerlánc üvegházhatású kibocsátása a globális üvegházhatású gázok kibocsátásából 25-30 százalékra tehető, ennek pedig körülbelül öt százaléka a szállítás. Ez elég nagy szám, de ezt mérsékelhetjük, ha igyekszünk a Magyarországon megtermelt élelmiszereket megvásárolni. Ennek egyik kitűnő módja, ha a szezonális termékeket részesítjük előnyben – mondta Kasza Gyula, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakembere is arra biztat, hogy érdemes bizalmi kapcsolatot kialakítani a termelőkkel és az árusokkal, mivel

a csomagolatlan termékek esetében nem tudunk a címkére vagy a hatóság által nemrég bevezetett kiváló magyar élelmiszer védjegyre hagyatkozni.

A tudatos vásárlói magatartást ösztönzi a magyar kormány Válaszd a hazait! kampánya is. Hiszen a helyi gazdaságok erősítése, fejlesztése adja a legnagyobb biztonságot például egy járvány idején is.

A járvány időszaka alatt 5,5 milliárd összegű pályázatot hirdettünk, amelynek a célja, hogy aki hajlandó a kertjét művelni és hajlandó a kézműves termelését fejleszteni, ahhoz 15 ezer eurót tudunk adni családonként – mondta Nagy István agrárminiszter.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.