A sok rost megmenthet a nem fertőző betegségektől?

A haláltól is óvhat az étrend

A rostban gazdag étrend csökkentheti a halál kockázatát – állítja egy új tanulmány, mely szerint a nem fertőző betegségek kialakulásának esélye mérséklődik az étrend módosításával.

Ha sok rostot fogyasztunk, az csökkentheti a nem fertőző betegségek kialakulásának kockázatát, így a halál esélyét is – áll a The Lancet folyóiratban megjelentetett, új tanulmányban. Eszerint ha napi több mint 30 gramm, természetesen előforduló táplálkozási rostot eszünk meg, az hatékony megelőzésnek számíthat.

Természetes táplálék rost a teljes kiőrlésű gabona, a zöldségek, gyümölcsök és hüvelyesek, melyeket naponta fogyasztva megelőzhetőnek tűnik a nem fertőző betegségek jelentkezése.

A tanulmány eredményei azt sugallják, hogy 15-30 százalékos csökkenés érhető el a bármilyen okból, illetve szív- és érrendszeri probléma miatt bekövetkező halálozás tekintetében; mérséklődik a szívkoszorúér-betegség, a stroke, a 2-es típusú diabétesz és a vastagbélrák kialakulásának kockázata, 16-24 százalékkal.

A természetes rost nagyobb mértékű fogyasztását a kutatók összefüggésbe hozzák az alacsonyabb testsúllyal és koleszterin-szinttel, összevetve azt az alacsonyabb bevitellel, illetve a szintetikus és kivonatolt rosttal.

„Felfedezéseink meggyőző bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy érdemes táplálkozásunk során az étrendi rostok növelésére és finomított szénhidrát teljes kiőrlésű gabonával történő helyettesítésére koncentrálunk. Mindez számos fontos betegség előfordulási kockázatát és a halál kockázatát is csökkenti” – fejtette ki Jim Mann, az Új-Zélandi Otago Egyetem professzora.

„A rostban gazdag ételek, melyek több rágást igényelnek, jobban fenntartják szerkezetüket a gyomorban is, ezért jobban telítenek, segítenek a testsúly kontrollálásában, s előnyösen befolyásolják a lipid- és glükózszintet. A rostok baktériumok általi lebomlásának további széleskörű hatása van, beleértve a vastagbélrák elleni védelmet” – tette hozzá Jim Mann.

A rost fogyasztás hatására nő a stroke-kal és a mellrákkal szembeni védelem. Napi 25-29 gramm fogyasztása elegendőnek bizonyul, de a kutatók felfedezése azt sugallja, hogy a nagyobb mértékű rost-bevitel még nagyobb védelmet nyújt.

A tanulmány egyébként 185 megfigyeléses tanulmányt és 58 klinikai kísérletet foglalt magába, 4.635 ember bevonásával.

Az is kiderült, hogy az alacsony glikémiás indexű és glikémiás terhelésű táplálkozás csak korlátozott mértékben támogatja a 2-es típusú diabétesz és a stroke elleni védelmet.

Az ilyen élelmiszerek ugyanis cukrot, telített zsírokat és nátriumot is tartalmazhatnak.

Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy a rost nagyobb mennyiségű bevitele rossz hatással lehet az alacsony vas- vagy ásványi szinttel bíró emberekre, akiknél a teljes kiőrlésű gabona magas szintje tovább mérsékelheti a vasszintet – hívták fel a figyelmet a kutatók.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.