A húsvét ideje – miért változik évről-évre?

Hogyan kell kiszámolni az ünnepet?

Keresztény ünnepeink közül az egyik legfontosabb a húsvét – ekkor a hívők arra emlékeznek, hogy Jézus Krisztus a keresztre feszítést követően feltámadt. Miért tér azonban el az ünnep ideje minden évben?

A keresztény világban húsvét alkalmával emlékeznek meg az emberek arról, hogy Jézus Krisztus feltámadt, 3 nappal keresztre feszítése után – ahogyan az Újszövetség írja. Akik nem hívők, számukra pedig az ünnep családi összejövetelt jelent.

A karácsonnyal ellentétben azonban a húsvét ideje változó, a Nap és a Hold is meghatározza. Lássuk pontosan a választ arra a kérdésre, miért változik a húsvét ideje.

A húsvét ideje

A húsvét a 40 napos böjtszakasz végét jelenti, mely során az emberek tartózkodnak a gazdag ételek fogyasztásától. A húsvét előtti hetet a keresztények szent hétnek tartják, mely emlékeztet Jézus szenvedéseire, keresztre feszítésére, temetésére és feltámadására.

Ebben az évben április 21-e a húsvét ideje. 2011-ben volt még ennyire későn az ünnep, április 24-én. A keresztény országokban más és más időpontban ünnepelhetik a húsvétot, a Julián naptárnak megfelelően, azaz a rómait, melyet először Julius Caesar javasolt Kr.e. 46-ban.

Az ortodox keresztények április 28-án ülik a húsvétot, egy héttel a nyugati emberek ünnepe után.

Miért változik a húsvét ideje?

A húsvét egy „mozgó ünnep”. A gregorián naptárban szereplő dátum évente változhat. A húsvét ideje az első vasárnapra esik, miután megtörtént az első telihold a márciusi napéjegyenlőséget követően.

Számításba kell tehát venni a napéjegyenlőség dátumát (mely 2019-ben március 20-a), és az azt követő teliholdat (április 19), ennek alapján számolják ki húsvét idejét, vagyis a húsvét vasárnapot: idén április 21-ét.

A húsvétnak egyébként szoros kötődése van a zsidó húsvét fesztivállal, melynek ugyancsak változik az ideje, idén április 19. és április 27. között tartják.

A húsvéti megemlékezést a keresztény templomokban húsvét vasárnap rendezik, húsvét szombatja előtt, s a szent hét utolsó napján.

Általában zenével, gyertyákkal, virágokkal és a templomi harangok megszólaltatásával emlékeznek meg róla.

Miközben a húsvét vallásos ünnep, számos közösség tartja világszerte különféle módon. A leggyakrabban tojásokkal, mely hagyományosan az újjászületés és az új élet szimbóluma.

Forrás: Napidoktor.hu


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.