A gyömbér top 10+1 egészséges előnye

Harcol a baktériumokkal, enyhíti a görcsöket

A gyömbér nemcsak finoman ízesíti a teát és a süteményeket – hasznos az egészség szempontjából is. De lássuk, miért előnyös ez a különleges indiai fűszer?

Aki kedveli a gyömbér ízét, annak érdemes minél több ételben, italban, vagy önmagában használni. Ez az előnyös, egészséges fűszer ugyanis a baktériumok távoltartásától a hányinger enyhítésén át a rák megelőzésééig számos dologban segít. Lássuk, mi mindenben.

1.Harcol a baktériumok ellen: a friss gyömbérben levő bizonyos kémiai anyagok segítenek távoltartani a kórokozókat a szervezettől. Különösen jók az olyanok ellen, mint a shigella vagy az E.coli baktériumok, s az RSV vírusokkal szemben is hatékonyak.

Foto:123rf.com

2.Egészséges száj, gyömbérrel: az egészséges gyömbér antibakteriális ereje a szájra nézve is előnyös. A benne levő aktív összetevők – a gingerolok – meggátolják az orális baktériumok szaporodását. Ezek ugyanazok, amelyek periodontális betegségeket okoznak, így például súlyos ínybetegséget.

3.Nyugtatja az émelygést: a gyömbér előnye a zaklatott gyomor megnyugtatása, különösen terhesség idején hasznos. A fűszer azzal segít, hogy megtöri a belekben felhalmozódott gázokat és megszabadítja tőlük az embert. A kemoterápia okozta hányinger vagy hányás enyhítésére is érdemes gyömbért használni.

Fotó: 123rf.com

4.Csökkenti az izomfájdalmat: bár teljesen nem szünteti meg, a gyömbér képes mérsékelni az izmok fájdalmát. Egyes tanulmányok során azok az emberek, akik testmozgás miatti izomfájdalomtól szenvedtek, kevésbé panaszkodtak a gyömbér alkalmazását követő napon.

5.Az arthritis tüneteinek enyhítése: a gyömbér gyulladáscsökkentő, mérsékeli a duzzanatot. Ez különösen előnyös lehet a rheumatoid arthritis és az osteoarthritis tüneteinek kezelésében. A páciens kevésbé érezhet fájdalmat és duzzanatot, amennyiben gyömbért fogyaszt. De jót tesz a gyömbéres borogatás is.

6.Fékezi a rák terjedését: egyes tanulmányok kimutatták, hogy a rendkívül egészséges gyömbérben levő bioaktív molekulák lassítják egyes rákos megbetegedések súlyosbodását, így a vastagbél, gyomor-, petefészek-, máj-, bőr-, emlő- és prosztatarák terjedését. Több kutatás szükséges azonban ahhoz, hogy ezt teljes mértékben igazolják.

7.Csökkenti a vércukrot: a gyömbér igen egészséges megoldás a vércukor szintjének mérsékelésére. Egy kisméretű tanulmány azt sugallta: segíthet a szervezetnek jobban felhasználni az inzulint. Több, nagyszabású kutatás is fontos lenne viszont, hogy ez tökéletesen bizonyítást nyerjen.

8.Enyhíti a menstruációs fájdalmakat: görcsök esetén a gyömbérpor segíthet. Tanulmányok során kiderült, azok a nők, akik napi egyszer – 3 napon át – 1500 mg gyömbérport fogyasztottak menstruációs ciklusuk alatt, kevesebb fájdalmat tapasztaltak, mint akik a gyömbért nem alkalmazták.

Foto: 123rf.com

9.Koleszterincsökkentő: a gyömbér előnyös, mert napi fogyasztása hozzájárul az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin szintjének mérsékeléséhez. Egy tanulmányban a 3 hónapon át naponta 5 gramm gyömbért fogyasztó emberek LDL koleszterinszintje átlagosan 30 ponttal lecsökkent.

gyomber

Foto:123rf.com

10.Véd a betegségekkel szemben: mivel az értékes fűszer rengeteg antioxidánst tartalmaz, ezek segítenek megelőzni a stresszt és a test DNS-ének károsodását. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy a szervezet megküzdjön az olyan krónikus betegségekkel, mint a magas vérnyomás, a szívbetegség és a tüdő megbetegedései – emellett az egészséges öregedést is támogatja.

11.Emésztéssegítő: amennyiben valaki krónikus emésztési problémákkal él együtt (dyspepsia), a gyömbér némi enyhülést hozhat. Étkezések előtt segít, hogy szervezetünk gyorsabban kiürüljön, így kevesebb ideje marad az ételnek megülni a gyomorban és gondot okozni.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.