A ginseng és a gyökere

A ginseng fő termőterületei Jilin, Liaoning és Heilongjiang tartományok; a fusongi és jilini gizenget tartják a legjobb minőségűnek.

Szponzorált tartalom

A termesztett ginsenget ősszel gyűjtik be, napon szárítják, vagy pörkölik, és ,,napszárította ginsengnek” nevezik, illetve gőzölés után szárítják, s ekkor a ,,vörös ginseng” nevet kapja, illetve szirupba áztatják be s ekkor ,,cukorral kezelt ginsengnek”. A vad ginsenget napon szárítják, és „napszárította vad ginsengnek” nevezik. A  gyöktörzs eltávolítása után felszeletelik.

A ginseng  íze, és meridián-hatása

A ginseng édes és enyhén keserű ízű, semleges tulajdonságú, a lép, a tüdő és a szív meridiánjaira hat.

Hatás: feltölti az eredeti qit, helyreállítja a pulzust, segít felépülni összeomlásból, erősíti a lépet és a tüdőt, serkenti a testnedvek termelését, s ezáltal szomjoltó, megnyugtatja az elmét, és fokozza a szellemi teljesítőképességet.

Fotó: 123rf.com

Javallatok a ginseng felhasználására

1. A qi elégtelenségéből fakadó kezdeti összeomlási tünetek esetén. Szaggatott légzés, fásultság, alig kitapintható pulzus, súlyos vagy hosszú betegség utáni kimerültség összeomlási tünetei, igen erős vérzés, vérbőség, egészen híg hasmenés esetén használható önmagában, nagy adagban, illetve sűrű főzetben orális bevételre, „ginsengfőzet” (Du Shen Tang) formájában.

Ha a qi elégtelensége okozta összeomlást a yang kimerülése kíséri, olyan tünetekkel, mint a bőséges izzadás és hideg végtagok, a sisakvirág (Aconitum) oldalgyökereivel együtt készítik el „ginseng és előkészített sisakvirág főzete” (Shen Fu Tang) formájában.

 

2. A lép elégtelenségének tünetcsoportjai. A lép qijének különféle gyengeségei okozta tompaság, kimerültség, anorexia, a felső has telített és feszült érzése, hasmenés, illetve a qi különféle eredetű elégtelenségei okozta általános gyengeség esetén gyakran adják fehér Atractylodesszel, Poriával és pörkölt édesgyökérrel, „négy nemes drog főzete” (Si Junzi Tang) formájában.

3. A tüdő qijének elégtelenségéből fakadó köhögés, szaggatott légzés, aszténia, gyenge pulzus, spontán izzadás és más tünetek esetén többnyire dióbéllel, boglárfolyondár (Schisandra) termésével és gekkóval együtt használják „ginseng-dió-főzet” (Renshen Hutao Tang), illetve „ginseng-gekkó-főzet” (Renshen Gejie San) formájában.

4. A testnedvek megcsappanása okozta szomjúság és cukorbetegség. Lázas betegség idején, a qi és a testnedvek megfogyatkozása okozta szaggatott légzés, szomjúság, bőséges izzadás, gyenge és vékony pulzus esetén gyakran adják kígyószakáll (Ophiopogon) gyökerével és boglárfolyondár (Schisandra) termésével, „pulzusjavító por” (Shengmai San) formájában. Ebből a receptből az utóbbi években injekció is készült, amellyel sokkos betegeken segítenek.

5. A szív és a lép elégtelensége okozta ingerültség, álmatlanság, álmok zaklatta alvás, ijedtség okozta szívdobogás, feledékenység, tompultság, kimerültség esetén gyakran használják kínai angyalgyökérrel, vad jujuba magjával és Longan magházával, „léperősítő és szívtápláló főzet” (Guipi Tang) formájában.

6. A vér, vagy a qi és a vér elégtelenségének tünetcsoportjai. A qi és a vér együttes elégtelenségére gyakran használják kuszagyűszű (Rehmannia) szárított gyökerével, „qi- és vérerősítő kivonat” (Liangyi Gao) formájában; a vér gyengeségére pedig különböző vérerősítőkkel, így kínai angyalgyökérrel együtt.

 

Emellett a drog yang erősítőkkel együtt rendelve, alkalmas a vese elégtelenségéből fakadó impotencia kezelésére is. Ha a testet annak általános gyengesége miatt külső patogének támadják meg, vagy ha a beteg túlságosan gyenge ahhoz, hogy hashajtókat szedhessen, tisztító-hashajtó receptekben alkalmazzák kiegészítőként a test betegségekkel szembeni ellenálló képességének növelésére és a patogén tényezők távol tartására.

Fotó: 123rf.com

A ginseng adagolása és bevétele

Orális alkalmazásra 5-10 g lassú tűzön önmagában megfőzve, majd főzetét más drogokéval vegyítve, vagy por formájában lenyelve, 1-2 g-os adagokban. Összeomlás-tünetcsoportok esetén nagy, 15-30 g-os adagokban kell főzetet készíteni belőle, amelyet több részletben kell bevenni!

Óvatossági előírás!

Nem rendelhető túltengés és meleg típusú tünetcsoportok esetén, ha ezek nem járnak a vitális qi gyengeségével. Nem szabad együtt használni fekete hunyorral (Helleborus), Trogopterus ürülékével és gledícsiával. Használata idején kerülni kell a retek és a tea fogyasztását, ami csökkentené a drog hatékonyságát.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.