A D-vitaminról

Ha Crohn-betegsége van, ha nem érti, miért túlsúlyos, ha hullik a haja vagy éjszakai izomgörcsei vannak, lehet, hogy D-vitamin-hiányban szenved.

Erről a fontos vitaminról olvashatják itt az orvos írását, amiből azt is megtudhatják, hogyan elégítsék ki D-vitamin-szükségletüket nyáron és télen.

vitaminok olyan vegyületek, amelyek nélkülözhetetlenek az emberi szervezet zavartalan működéséhez. A vitaminokat nem vagyunk képesek előállítani, így ezeket külső forrásból kell bevinnünk a szervezetükbe. Kis mennyiségre van szükség belőlük, biológiai hatásukra igazából a hiányuk okozta tünetekből következtethetünk.

Megkülönböztetünk zsírban és vízben oldódó vitaminokat. A zsírban oldódóak képesek elraktározódni a szervezetben, a vízben oldódó vitaminok azonban hamar kiürülnek, ezért naponta be kell vinnünk őket.

D-vitamin (kalciferol) zsírban oldódó vitamin.

A D-vitamint ma inkább hormonnak tartják, hiszen a szervezet bizonyos feltételek mellett képes előállítani. Az emberi szervezet az aktív formáját, a D3 vitamint, vagyis kolecalciferolt saját maga állítja elő a bőrben levő elővitaminból (a 7-dehidrokoleszterinből) a bőrt érő UV-B sugárzás, vagyis a napfény hatására. Az aktív D3 vitamin előállításában szerepe van a májnak és a vesének is. Figyelem, a szolárium (UV-A sugárzás) nem helyettesíti a napfényt D-vitamin előállítás tekintetében!

A D-vitamin szerepe a szervezetben

Régóta köztudott a D-vitamin csontképzésben betöltött szerepe. Segíti a kalcium és a foszfor felszívódását a bélből és beépülésüket a csontokba, ugyanakkor gátolja, hogy ezek az anyagok a vesén keresztül kiürüljenek. A kalcium és a foszfor a csontok szervetlen összetevői.

Mielőtt felismerték volna a D-vitamin jelentőségét és a csontképzésben betöltött szerepét, igen elterjedt betegségnek számított az angolkór (vagy rachitis). D-vitamin hiányában a gyermekek csontképzése nem elégséges. Ha nincs elég kalcium és foszfor a szervezetben, a csontok szilárdsága nem tud kialakulni: a csontok lágyak, hajlékonyak lesznek, elgörbülnek, helyenként megvastagodnak, felnőttek esetében pedig a csontok elveszítik szilárdságukat, felritkulnak, ellágyulnak.

Az ipari forradalom idején az északi országokban, Angliában, az Egyesült Államokban sok ember költözött nagyvárosokba, ahol a gyors iparosodás hatására nőtt a légszennyezés, és kevesebb volt a napsugaras órák száma, így kialakult egy, főleg a csontokat érintő tünetegyüttes, az angolkór, mely dongalábbal, gerincdeformitásokkal, görbe lábbal, fogzási rendellenességekkel, petyhüdt izomzattal járt. (A betegség neve Angliára utal, ahol először állapították meg ezen tünetegyüttes és a D-vitamin hiányának összefüggését).

Fotó: 123rf.com

D-vitamin, mint hormon

Az utóbbi időben egyre többet foglalkoznak a D-vitamin hormonként betöltött funkciójával. A D-vitamin, amellett, hogy szerepet játszik a csontanyagcserében, a szervezetben hormonszerűen viselkedik. Szerkezete is hasonló a szervezetben létfontosságú szerepet betöltő szteroid hormonokhoz, és hatásában is találunk hasonlóságokat. Így érthető, hogy a D-vitamin sok minden másért is felelős a csontképzésen kívül.

Jótékonyan hat az izmokra, segíti az izomösszehúzódást. 

Gyulladáscsökkentő hatását megfigyelték különböző autoimmun gyulladások, pl. Crohn-betegség vagy ízületi gyulladások esetén.

A D-vitamin-hiány növeli bizonyos daganatos betegségek (végbélrák, tüdőrák, prosztatarák) kockázatát, valamint kialakulásuk esetén lefolyásuk kedvezőtlen alakulását. Azt tapasztalták, hogy megfelelő D-vitamin-ellátottság esetén ezen tumorok kedvezőbb lefolyásúak.

Elhízott egyénekben a D-vitamin szintje kifejezetten alacsony, a diéta kedvezően hat a megfelelő D-vitamin ellátottságra.

A megfelelő D-vitaminszint kedvező hatást gyakorol az érfalra, ezáltal csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

A D-vitamin komplex és kiterjedt hatással bír a szervezetre, hiánya számos szerv funkciózavarával járhat. D-vitamin-hiányt jelezhet a fokozott hajhullás, fáradtság, valamint erre utalhatnak az (éjszakai) izomgörcsök is. 

A D-vitamin pótlása

Mivel a D-vitamin-képződés helye főleg a bőr – hiszen túlnyomórészt a bőrt érő napfény hatására képződik – fontos, hogy naponta eleget legyünk friss levegőn, és elég bőrfelületünket érje a napsugár (naponta legalább 15-30 percet, szabadon hagyott végtagokkal). Ez tavasszal és nyáron egyszerűbben kivitelezhető, a téli időszakban azonban biztos, hogy D-vitamin-hiányos állapotban van szervezetünk. Egyrészt kevesebb időt töltünk szabadban, másrészt pl. a szmog és a télies időjárás miatt a napfény mennyisége korlátozott, főleg a nagyvárosokban. Ősztől tavaszig fokozott D-vitamin-bevitelre van szükség: ezt szájon át bevitt vitaminkészítményekkel tudjuk megoldani. 

 D-vitamin-hiányos állapot kialakulhat még nem megfelelő táplálkozás, valamint bizonyos máj- vagy vesebetegségek esetén és felszívódási zavarok miatt is.

Legfontosabb állati eredetű D-vitaminforrások: halmájolaj (csukamájolaj, tőkehalmáj), halak húsa, máj, tojássárga, méz, tej és tejtermékek, élesztő. Állati táplálékkal azonban nem tudjuk a megfelelő mennyiséget bevinni, és helyettesíteni a napsugarat. Ezért szükséges ősztől tavaszig folyamatosan biztosítani a D-vitamin pótlást.

Napi ajánlott bevitel aktív D3-vitaminból:

  1. Csecsemő – gyermek – serdülő: 400-600-800-1000 NE
  2. Átlagos felnőtt és várandós anya: 1500-2000 NE
  3. Túlsúlyos felnőtt: 3000-4000 NE

Arról, hogy szükség van-e a D-vitamin pótlására, és ez milyen módon történjen, mindenképpen orvosi konzultáció során szülessen döntés. Ma már egy egyszerű laboratóriumi vizsgálattal megállapítható a D-vitamin szintje a vérben, így a vitaminpótlás egyénileg beállítható.

Mivel a D-vitamin raktározódik a szervezetben, túladagolása elvileg lehetséges. Ehhez azonban naponta tartósan igen magas, legalább 10 000 NE D-vitamint kellene bevinni a szervezetbe, ami gyakorlatilag nem valószínű. A napozás útján keletkező, aktív D3-vitamin előállítása szabályozott folyamat. Minél pigmentáltabb a bőr, annál kevesebb napfény jut a bőrbe.

A D-vitamin-túladagolás tünetei az étvágytalanság, székrekedés, gyengeség, hányinger, fokozott bőrviszketés, szomjúság.

Szponzorált tartalom

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.