A C-vitamin jó a szürkehályog ellen is

A C-vitamin tabletta formában való fogyasztása nem segít, de a c-vitaminban gazdag étrend lassíthatja a szürkehályog kialakulását – sejteti egy új ikerkutatás eredménye. Ezért emeljük a vitaminban gazdag zöldség és gyümölcs mennyiségét a napi étrendünkben a szemeink egészségéért! 

C-vitamin és megelőzés?

A szürkehályog az egyik leggyakoribb időskori szembetegség, de valójában minden ember szeme öregszik, lencséje ezzel együtt veszít rugalmasságából, átlátszóságából. A probléma annyira általános, hogy a szürkehályogműtét a leggyakoribb operáció a fejlett országokban, Magyarországon például 65 ezret végeznek el belőle évente.

Nagy Britanniában még nagyobb a jelentősége, ahol évente több mint 300 ezer műtétre kerül sor. Az egészségbiztosítást komolyan terhelő kórképet régóta kutatják, a londoni King’s College most publikálta egy 10 éves felmérés eredményeit. Az intézet a brit ikerszövetséggel együttműködve női ikerpárokat vizsgált nagyjából 60 és 70 éves koruk között.

A résztvevők szemét rendszeresen lefényképezték, és feljegyezték a szemlencse áttetszőségét. Az ikrek étkezési szokásait, és C-vitamin-bevitelét kérdőív alapján rögzítették. Tíz év elteltével a több C-vitamint fogyasztók szeme tisztább volt, egyéb rizikófaktoraik pedig harmadával csökkentek.

Szürkehályog (Fotó: wikimedia commons)Szürkehályog (Fotó: wikimedia commons)

A szemlencsét folyamatosan nedvesen tartó könnyfilm C-vitaminban gazdag, ami akadályozza a lencse oxidációját, ködösödését, szürkülését. A kutatók szerint a nagyobb C-vitamin-bevitel áttételesen ezt a folyamatot segítheti.

„Ezek az eredmények nagy hatással lehetnek az öregedő társadalmakra, mivel azt sejtetik, hogy egyszerű étrendváltással, több zöldség- és gyümölcsfogyasztással megvédhetjük magunkat a szürkehályogtól” – fogalmazott a vizsgálatot  vezető Chris Hammond professzor.

Az öregedést nem állíthatjuk meg, de azt elérhetjük, hogy kevesebb embernek legyen szüksége szürkehályogműtétre – tette hozzá. Érdekesség, hogy a csoport külön vizsgálta azokat, akik táplálékkiegészítőket, C-vitamin-tablettákat fogyasztottak, és az ő eredményeik korántsem voltak olyan jók, mint az egészségesen táplálkozóké.

A szürkehályog, más néven katarakta a vakság leggyakoribb oka. Húszmillió embert érint a világon, a látásukat legtöbben Fekete-Afrikában vesztik el emiatt, ahol csak minimális orvosi ellátás érhető el. Az életkor mellett legismertebb rizikófaktorai a dohányzás és a cukorbetegség.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.