6 illat, ami segít aludni

A stresszes hétköznapok és problémák miatt, melyeket nap mint nap hordozunk, manapság egyre nehezebb nyugodtan aludnunk. Várjunk azonban egy percet, mielőtt beveszünk egy altatót: próbáljuk ki az aromaterápiát.

Alvást segítő illat

Az illatoknak megvan az a jó tulajdonságuk, hogy felidézik emlékeinket. Az emberi elme képes rá, hogy illatok ezreit megkülönböztesse – minden illat hordozhat számára egy-egy emléket. Mindannyiunkban megvan a képesség, hogy felismerjük ezeket, legyen az jó vagy rossz illat. Egy citrusos illat felidézhet egy kedves személyt perzselő nyári délutánon, a fahéj illata eszünkbe juttathat egy ünnepi vacsorát a családdal és a barátokkal. Egy bizonyos parfüm emlékeztethet valakire, akit nem kedveltünk, és valószínűleg mindig kerülni fogjuk ezt az illatot.

Az aromaterápia éppenséggel ezt használja ki: rendhagyó terápiás módszer, mely megér egy próbát! Az illatos alvást mindenképp próbáljuk ki. Az alábbi illóolajok nem fognak varázsütésre álomba ringatni, de ellazítanak és pihentetik az elmét – ezzel hozzájárulva a nyugodt alváshoz.

levendula

Levendula

Legendás a nyugtató hatása miatt. Megnyugtatja az idegeket, relaxáló hatású. A levendula füstölőt is gyakran használják meditáció közben, ez is bizonyítja hatékonyságát. Elalvás előtt vegyünk fürdőt, levendulás fürdősó vagy szappan használatával. Ha nem szokásunk fürdőt venni a kádban, akkor a levendula illatú gyertya égetése a szobában vagy levendula illatú testápoló is kiváló lehet elménk megnyugtatásához. Ideális illóolaj alváshoz!

jazmin-alvast segíto gyogynövenyek

Jázmin

A jázmin sokoldalú illat: nyugtat és frissít egyszerre. Afrodiziákumként is kiváló – tanulmányok szerint a mély alvást elősegíti. Lefekvés előtt érdemes jázmin illatú vizet permetezni az ágyunkra – ehhez olyan szórófejes flakont használjunk, melyet megtöltünk vízzel és 8-10 csepp tiszta jázmin illóolajat adunk hozzá: már használhatjuk is. Jázmin illatú parfümöt is spriccelhetünk egy kis vattapamacsra, amit a párnánk mellett tartunk. Szintén remek illóolaj alváshoz.

Vanília

Van valami különleges a vanília illatban. Elég egy szippantás belőle, és máris egy kedves pékségben érezzük magunkat, körülvéve finom süteményekkel. A vanília általában boldog pillanatokat idéz fel, emiatt nagyon sokan szeretik; hatékony antidepresszáns, sőt, a vérnyomás csökkentésében is hasznos.

vanília

A vanília illatú krémeknek, illatoknak igen nagy választéka ismert – így sokféleképpen alkalmazhatjuk. A vanília illóolajos masszázs például igen gyorsan képes elaltatni. Töltsünk meg egy tálat vízzel és tegyünk bele vanília kérget. Helyezzük az éjjeliszekrényre, hogy a vanília illatot egész éjjel érezhessük.

Kamilla

Nemcsak ránézésre szemet gyönyörködtető a kamilla – a teája igen hatásos: megnyugtat, relaxál és a kamilla illatok is jól csökkentik a stresszt, elálmosítanak. Ha szeretjük a kamilla teát, elalvás előtt igyuk. Lélegezzük be a főzet illatát! Az illóolajos alvás is jó megoldás. A kamillás illóolajok és kozmetikumok széles körben elérhetők, így van bőven választási lehetőségünk.

kamilla

Rózsa

Illatos, romantikus, pozitív gondolatokat ébreszt a rózsa. Az enyhe, virágos illatot legtöbben az öröm érzéséhez, boldog, örömteli pillanatokhoz társítják, természetes nyugtatóként hat. A rózsa illatú illóolajokat, gyertyákat, kozmetikumokat szintén számos változatban megtaláljuk. A leghatásosabb persze, ha természetes formájában, csokorként áll a szobában az éjjeliszekrényen.

rozsaviz

Szantálfa

A szantálfa illatot évszázadokon át, számos ősi kultúrában alkalmazták az álmatlanság ellen. Az érzelmi zavarokkal küzdő embereknél ismert volt nyugtató hatása. Érdemes vele próbálkozni: elalvás előtt a hálóban gyújtsunk meg egy szantálfa füstölőt. Fürdőként, spray-ként is használhatjuk illóolaját. Ha sikerül esetleg valódi szantálfát szereznünk, tartsuk ágyunkhoz közel, hogy élvezhessük kivételes illatát és hatását.

Hogy kinek melyik illat a kedvence, az teljesen személyfüggő – főleg, hogy nem mindenki kedveli mindegyiket. Ezért bizonyos illóolajok egyikünknek segítenek, másikunk azonban hatékonyabbnak találhat egy másikat. Az illóolajos alvásra is igaz ez. Fedezzük fel őket, hogy tudjunk dönteni!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. Tamási Helga

    Én már annyi mindent kipróbáltam aztán végül a levendula vált be! Találtam egy szuper elektromos illatosítót. Lefekvés előtt bekapcsolom egy fél órára és a nyugtatót levendula illatra alszom el. Természetes illóolajokat tartalmaz, így nem káros az egészségemre sem. Nem olcsó a készülék, de nekem megéri! Itt találtam rá: https://moodo.hu/