5 szuper tipp szájszag ellen

Hogyan védekezhetünk szájszag ellen, amellyel nem csak dohányzás és „illatos” ételek fogyasztása után szembesülhetünk. Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Fogászat szakorvosa az okokról és a megoldási lehetőségekről beszélt.

Szájszag: Mi okozza?

A kellemetlen leheletnek számos nyilvánvaló oka lehet, mint a dohányzás, a másnaposság, az erős illatú ételek, egyes gyógyszerek. Ugyanakkor fogászati rendellenességek is okozhatnak szájszagot, így például a fogtályog, a fogínybetegség és a fogkő.
A gondozatlan, barnás fogak látványa és azt ezt kísérő szájszag már önmagában is nyomós érv a fogkövek eltávolítása mellett. Azt is tudni kell, hogy a jelenséghez általában fogínyvérzés és az íny vörössé, duzzadttá válása is társul. Hazánkban a lakosság jelentős részénél megfigyelhető fogkő legfőbb veszélye a további baktériumok megtelepedése, amelyek végső soron fogágy-gyulladáshoz, csontpusztuláshoz és ezért a fogak kilazulásához, elvesztéséhez vezetnek.
A fogkő az úgynevezett dentális plakkból alakul ki, amelyet a fogak és a szilárd szájképletek felszínén megtapadó ételmaradványok, baktériumok, hámsejtek, immunsejtek hoznak létre. A plakk megkeményedéséhez elég csupán néhány, fogmosás nélkül eltöltött nap, mialatt az ételmaradék keveredik a nyállal és a rengeteg baktériummal. Számos tényezők elősegíti a plakk megtelepedését:

  • torlódott fogak, amelyeknek igen nehéz tisztán tartani minden felületét,
  • rosszul záró vagy helytelenül készített tömések, koronák, hidak, fogsorok,
  • csökkent nyálmennyiség,
  • dohányzás.
szájszag ellen

Fotó: 123rf.com

Hogyan távolíthatjuk el a plakkot?

  • Napi legalább kétszeri alapos és megfelelő ideig tartó fogmosással (a megfelelő technikát fogorvostól vagy dentálhigiénikustól is megtanulhatjuk).
  • Megfelelő rágástechnikával, amely az alapos, lassú rágásra épül.
  • Gondosan megválogatott élelmiszerek fogyasztásával.
  • Fogorvosi segítséggel.
  • Ez utóbbi során egy úgynevezett szónikus vagy ultrahangos depurátorral eltávolítjuk a fogköveket. Ez a műszer magas frekvenciájú rezgéseket bocsát ki, amely a fogak felszínén mozgatva széttöredezi a fogköveket. Az íny alatti fogkövek, amelyek erősebben tapadnak a fogfelszínhez, speciális kézi műszerekkel, gyökérsimító eszközökkel távolíthatóak el. Ez a módszer már több időt vesz igénybe s általában helyi érzéstelenítésben történi – ismerteti dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Fogászat szakorvosa. – A fogfelszínek esetleges egyenetlenségei eltüntethetők speciális paszták és kefék segítségével, sőt a legapróbb elszíneződések is felszámolhatók az intraorális homokfúvás alkalmazásával

Legjobb tippek szájszag ellen

1. Profi fogászati fogkő eltávolítás.
2.  Gyakori vízivás – a kiszáradt száj gyakran kellemetlen illatú, ezért ébredéskor és a nap folyamán is érdemes kortyolgatni.
3. Petrezselyem, ánizs, fahéj, szegfűszeg – bármelyiket rágcsáljuk is el, kellemes illatúvá tehetjük a leheletünket. A fahéj és a szegfűszeg fertőtlenítő hatású, így tisztító hatása is van, ez utóbbi fűszer ráadásul enyhe fájdalomcsökkentő is.
4. Citrom, narancs – a citrusfélék elősegítik a nyáltermelődést, és kellemes illatuk sokáig megmarad.
5. Szódabikarbóna – bevethető akut teltségérzés és emiatt kialakuló szájszag ellen és fogmosásnál is.

Forrás: Oxygen Medical


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.