5 lépés az egészségünkért

Soha annyi betegség hátterében nem fedezték még fel a helytelen életmód jelentőségét, mint napjainkban.

Dr. Babai Lászlónak, az Életmód Orvosi Központ alapítójának szavaiból kiderül, hogy a legnagyobb problémát jelentő betegségeink többsége életmód-alapú, ezért érdemes beszélnünk arról, mit tehetünk mi magunk a betegségek megelőzéséért, a gyógyulásunkért.

A betegség mindenkinek sokba kerül

A magyarok születéskor várható élettartama az 1990-es nem egészen 70 évről 2014-re 76 évre növekedett, de még ezzel is jelentősen elmarad az európai átlaghoz, a 80,9 évhez képest. A dohányzásban és a fiatalkori dohányzásban élen járunk, felnőttkori elhízásban csak az írek és a máltaiak előznek meg bennünket. Rákban a 2013-as adatok szerint Magyarországon haltak meg a legtöbben 100 ezer lakosra vetítve az EU 28-ak között – az OECD korábbi jelentése szerint.
A World Economic Forum korábbi tanulmányából az is kiderült, melyik az az öt nem fertőző betegség, amely a következő húsz évben 47 trillió dollárt fog felemészteni világszerte. Ezek a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a pszichés problémák, a krónikus légzőrendszeri betegségek és a rák. Hatalmas kiadások a társadalomnak és betegeknek maguknak is, beláthatatlan következmények – amelyek ellen tehetünk!

Foto:pixabay.com

Elrettentő magyar adatok

– 2003-ban a felnőtt lakosság 6,27 %-a volt cukorbeteg, 2015-ben 12,43 %, vagyis közel 800 ezer fő.
– Közel ugyanennyien a prediabates állapotában vannak, egy lépésre a cukorbetegségtől.
– 3 millió ember küzd magasvérnyomás betegséggel (és később döntő többségük a lehetséges következményekkel).

Az életmód orvoslás bizonyítékokon alapul

A mozgásszegény életmód, az egészségtelen táplálkozás, a dohányzás, a fokozott stressz, a légszennyezés és egyéb életmód tényezők kiemelkedő szerepet játszanak számos betegség kifejlődésében és az állapot romlásában. Kutatások alapján ilyen betegségek a diabétesz, bizonyos daganatfajták, az érelmeszesedés, a magas vérnyomás, az elhízás, a szívinfarktus, az agyvérzés, a csontritkulás, az allergia és az asztma. A megoldás tehát kézenfekvőnek látszik: nem „csak” a betegség okozta panaszokat kell csökkenteni, hanem a megfelelően kialakított életmóddal kell kezelni a helytelen életmód által kialakult betegségeket!

Jelen időszakban a koronavírus-fertőzéstől tartunk leginkább – és természetesen kiemelten fontos, hogy betartsuk a járvány terjedésének gátat szabó intézkedéseket a maszkhasználattól kezdve az oltásokon történő önkéntes részvételig.

Így őrizd meg az egészséged járvány idején!

Az életmód orvoslás a bizonyítékokon alapuló orvostudomány egyik legújabb ága. Gyógyító eszköztárában az olyan életmód tényezők szerepelnek, mint a mozgás, a táplálkozás, a stresszmenedzsment, a dohányzás elhagyása, amelyeket támogatás és iránymutatás nélkül nem könnyű beépíteni az életünkbe és annak részévé tenni a gyógyulás érdekében – hangsúlyozza dr. Babai László, az Életmód Orvosi Központ alapítója. – Az életmód orvoslás erősen épít az páciens aktív részvételére. Egyre többen vannak, akik valóban aktív résztvevői szeretnének lenni a gyógyulásuknak és vállalják, hogy a neki kidolgozott program alapján változásokat visznek végbe az életmódjukban. A folyamatot irányító szakember pedig egy szakértői csapatban – mozgásterapeutával, gyógytornásszal, dietetikussal, mentálhigiénés szakemberrel, más szakorvosokkal együtt – dolgozik, hogy a beteg minden téren megkapja az életmódváltáshoz szükséges biztonságos hátteret.

Foto:pixabay.com

5 lépés az egészségünkért

Dr. Babai László életmód orvos összegzi az 5 fő teendőt, amelyet az egészségünkért meg kellene tennünk:

1. Rendszeres mozgás

Heti 150 perc közepes intenzitású kardio mozgás, ahol két alkalom között nem telhet el 72 óránál több és egy alkalom nem lehet 30 percnél rövidebb, pluszban pedig felnőtteknél 2×30 perc izomerő-növelés. Gyermekeknek napi 60 perc közepes intenzitású kardio mozgás ajánlott. Alapbetegségek esetén ez természetesen egyénileg változhat.

2. Egészséges étkezés

Naponta 4-6 alkalommal történő étkezés javasolt, 400-600 gramm zöldség és gyümölcs elfogyasztásával, a magas rost tartalmú gabonák előtérbe helyezésével. Kerülendőek a magas zsír, só és cukor tartalmú élelmiszerek, miközben javasolt napi szinten 2-2,5 liter folyadékot magunkhoz venni.

Foto:pixabay.com

3. Dohányzás elhagyása

Kutatások bizonyítják, hogy még a passzív dohányzás is jelentősen ront az egészségi állapoton, az aktív cigarettázás pedig szinte minden betegség kockázatát növeli.

4. Alkoholfogyasztás mérséklése

Legfeljebb egy adag alkohol fogyasztása naponta (nőknél ez kb. 1 deci bor, férfiaknál ennek másfélszerese, maximum kétszerese).

Foto:pixabay.com

5. Stresszkezelés

Erre számtalan módszer létezik, a relaxációtól a jógáig, de maga a mozgás az egyik legtökéletesebb stresszkezelő módszer, mivel csökkenti a stressz miatt megnövekedett adrenalin szintjét.

Foto:pixabay.com

A gyógyító életmód pontos lépésekre épül

A történelemben először, a következő generáció nem élhet olyan sokáig, mint a szüleik.  A 2. típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szívproblémák és az ízületek állapotának romlása nemrég még tipikusan felnőtt-betegségek voltak, ma azonban már a gyerekeket is érintik. A skála másik oldalán pedig az elöregedő és egyre betegebb korosztályok állnak.
A megoldás mindenképpen az életmód reformja, amely figyelembe veszi az adottságokat, életkort, nemet, a meglévő betegségeket, valamint a célokat.
„Hogyan változtathatnék az életmódomon, ha fáj a hátam, a térdem, már a lépcsőzéstől is szúr a szívem, alig bírom cipelni a túlsúlyomat?” – merül fel sokakban a kérdés. Babai doktor szavaiból kiderül, hogy szinte nincs is olyan állapot, amelyen ne lehetne személyre szabott életmód programmal segíteni. Legyen szó magas vérnyomásról, inzulin rezisztenciáról, cukorbetegségről, szív- és érrendszeri betegségekről, gerinc- vagy ízületi problémákról, csontritkulásról vagy egyszerűen „csak” túlsúlyról (amely számtalan betegség forrása), alapos felmérés után mindenki számára kidolgozható a gyógyító életmód, az eredmények pedig mérhetőek, láthatóak, tapasztalhatóak.

Forrás: Életmód Orvosi Központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.