3 súlyos egészségi kockázat, ha zajos út mellett él

Tudja, melyek a legsúlyosabb betegségekre hajlamosító faktorok az életünkben? A leggyakoribb válaszok nyilván ezek lennének: a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, az egészségtelen étkezés, a mozgásszegény életmód. Ezek mellé azonban még egy tényezőt sorolhatunk: a zajt.

Akiket állandó zajterhelés ér, mert például forgalmas út mellett laknak, azokra sajnos számos betegség magasabb kockázata leselkedik:

  • A németországi Esseni Egyetem Klinikájának tanulmánya szerint 25 százalékkal nagyobb a depresszió kialakulásának kockázata azoknál, akik forgalmas út mentén laknak, azokhoz képest, akik kisebb zajterhelésű utak mellett élnek. Az állandó, erős zajhatás okozta stressz és bosszúság hozzájárulhat a depresszióhoz és koncentrációs zavarokhoz.
  • a stockholmi Karolinska Intézet tanulmánya szerint a forgalom zajának való hosszútávú kitettség hatással lehet szervezetünk anyagcseréjére, és hasi elhízáshoz vezethet, ami nem csak esztétikailag zavarhat bennünket, hanem a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség rizikóját is fokozhatja. A kockázat annál magasabb, minél többféle zajforrásnak vagyunk kitéve egyidejűleg. A lehetséges magyarázat szerint a zaj stresszt okoz, ami felborítja a hormonális egyensúlyt, és ez hozzájárulhat a felesleges kalóriák elraktározásához, illetve lerakódásához. Továbbá a környezeti hatások és a zaj okozta alvászavarok is hatással lehetnek arra, hogy mit és mennyit eszünk.
  • korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a zaj fokozza a keringési betegségek, a magas vérnyomás, a szívbetegség, az infarktus kockázatát. A London School of Hygiene & Tropical Medicine felfedezte, hogy a stroke kockázatát is növeli. Azok a felnőttek, akik 60 dB-nél nagyobb zajhatásnak vannak kitéve egész nap, azoknál 5 százalékkal, az idősebbeknél 9 százalékkal nagyobb a stroke esélye, mint a csendesebb régiókban élőknél.

A kutatások nem bizonyítják, hogy a betegségeket a zaj okozza közvetlenül, azt viszont igen, hogy van közöttük összefüggés. Ám az kétségtelenül kijelenthető, hogy a zaj sokkal károsabb az egészségünkre, mint korábban gondoltuk.

Forrás: Minden, ami hallás