10 dolog, amit érdemes tudni a pezsgőkről

Hogyan beszélhetjük rá barátainkat egy pohár finom pezsgőre? Ha a borkultúrában jártasak, mégis fanyalognak a pezsgő szó hallatán, vagy épp arról panaszkodnak, hogy megfájdul tőle a fejük, akkor itt az idő, hogy a minőségi pezsgőket is felfedezzék.

1. 15 literes és közel 40 kg – ezek a legnagyobb pezsgőspalack paraméterei, amely a Nabukodonozor (Nebuchadnezzar) újbabiloni uralkodó nevét viseli és 20 normál palacknyi pezsgőt tartalmaz. A szakértők viszont úgy tartják, hogy a 1,5 literes magnum palack a legideálisabb a pezsgő érleléséhez, ráadásul az a hűtőbe is kényelmesen befér.

2. A pezsgőt jéggel, vízzel és sóval hűthetjük leggyorsabban a tökéletes 6-10 fok közötti hőmérsékletre. A mélyhűtő helyett ehhez egy jégvödörre lesz szükség. A jeget és vizet fele-fele arányban használjuk, mert így a leghatékonyabb a hőcsere, amire még a só is rásegít; a jég így gyorsabban lehűti a vizet, az pedig a palackot -mindössze 30 perc alatt.

3. Ne pukkanjon, hacsak nincs szilveszter! A profik, miután túljutottak a drótkosáron, a nyakát kifelé tartva kissé megdöntik a palackot, majd egy kézzel a dugót tartva, a másikkal a palack alját fogva nem a dugót, hanem a palackot kezdik szép lassan forgatni – közben a másik kézzel végig a dugót biztosítva, nehogy idő előtt kirepüljön. Ha sikerül egy elegáns szisszenéssel zárni a műveletet, akkor teljes a siker.

4. A flőténél még a borospohár is jobb. Az elegáns pezsgős flőte nagyon szépen megmutatja a buborékokat, de mivel túl keskeny, csak minimálisan élvezhetjük belőle a bor illatát. A széles, öblös pohár se jó választás; a dekoratív (és a legenda szerint Marie Antoinette bal kebléről formált) pohár legfeljebb koktélokhoz, vagy pezsgőpiramis építéshez használható. A tulipán formájú pezsgős vagy boros pohár viszont ideális, mert a pereménél összegyűjti az illatokat. (De abba a hibába ne essünk bele, hogy körben pörgetjük az italt, mert így könnyen elillan a szénsav tartalma.)

5. A legtöbb pezsgőt legjobb egy éven belül elfogyasztani. Egy tankpezsgőben vagy proseccóban épp a frissesség az érték, a palackos érlelésű tételek pedig hosszú hónapokat pihentek már a hűs pincékben. (Például egy champagne-t 15 hónaptól 3 évig, kivételes esetekben akár 6-8 évig is érlelnek a palackban.) De természetesen a legkiválóbb pezsgők még évekig megőrizhetik minőségüket vagy akár fejlődhetnek is a palackban, ha 11-15 fok között, mérsékelten nedves és sötét helyen tároljuk. Vagy a Balti-tenger mélyén, ahol akár 170 évet is túlélhetnek – számolt be róla Márkus György Champagne szakértő a tavalyi Pezsgő Világon.

6. Egy pohár pezsgő reggel is belefér az etikett szerint. A buborékos ital nem csak a csillogó fogadások, ünnepi alkalmak és éjszakába nyúló partik itala. Marie Antoinette már a 18. században bevezette, hogy reggelente elfogyaszt egy pohárral és ezt a szokást később Marilyn Monroe is tovább ápolta. Az ágyban felszolgálva vagy reggeli mellé egyaránt tökéletes választás, hogy jól induljon a nap. Mimosa koktél formájában, vagyis friss narancslével pedig nem csak finom, de állítólag a másnaposságon is segít.

Fotó: 123rf.com

7. A pezsgővilág csúcsa Champagne, ahol egy tétel akár 50-100 féle borból is készülhet; a nem évjáratos (non vintage) champagne-ok készítésekor különböző területekről és szőlőfajtákból, akár 10-15 különböző évjáratból házasítják össze a borokat. A pincemesterek fő küldetése ugyanis,  hogy minden évben – az aktuális évjárattól függetlenül -ugyanazt az ízvilágot, ugyanazt a stílust kreálják meg a ház rajongóiknak.

8. Champagne-ban nem tilos a fehér és vörösborok házasítása, sőt, a legtöbb ház, például a Moët&Chandon is így készíti rosé pezsgőit. A másik módszer a ‘saignée’, amelynél a kékszőlő levét préselés után rövid ideig még a szőlő héjával együtt áztatják, így az megszínezi a mustot.

9. A száraz pezsgőben van a legkevesebb kalória, egy deciliterben legfeljebb 60-70 kcal és legtöbbször alkoholtartalma is alacsonyabb a fehérborokénál. Nem csoda, ha a modellek is rendszerint ezen tengődnek vacsora helyett. Tehát ha a brut (vagy extrabrut, brutnature) szavakat látjuk a címkén, akkor biztosra mehetünk, de még az extra-dry vagy sec kategória is bőven beleférhet a diétába, bár itt a cukortartalom 0-12 grammról már 17-32 grammra nő.

10. A pezsgőnek is vannak egészségügyi előnyei, például antioxidánsban (polifenolokban) és ásványi anyagokban (magnézium, kálium, cink) is gazdag. Mérsékelt fogyasztása segíthet stroke, Alzheimer– vagy Parkinson kór esetén, sőt, nemrég brit nyugdíjasokon kezdték kutatni, mennyire hatékony az időskori feledékenység megelőzésében. De vigyázat, a buborékoknak köszönhetően az alkohol felszívódása gyorsabb, így időben le kell lassítani, hogy a mérsékelt, napi két egységnyi alkoholt ne lépjük túl – ez a határ szűk két pohár, 175 ml pezsgőnek felel meg.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.