Vegán és vegetáriánus étrend: segít a hal a stroke-kockázat csökkentésében? – 2.rész

Mit fogyasszanak pluszban az így táplálkozók?

Úgy tűnik, a vegetáriánus és vegán étrendet folytatóknál csökken a szívbetegség esélye a húsevőkhöz képest, ám növekszik a stroke-é. Kutatók szerint bizonyos módszerekkel lehet ellensúlyozni a hatást. Hogyan?

Mint nemrég kiderült, a vegán és vegetáriánus étrend nem egy az egyben tökéletes. Kutatók rájöttek, hogy bár a szívbetegség kockázatát mérsékelik, a stroke valószínűsége megnő.

 Cikkünk első részében szó esett a lehetséges okokról.

Úgy tűnik azonban, hogy a hal fogyasztása segít csökkenteni a stroke rizikóját. Sarah Samann, orvos, a Texasi Plano Baylor Scott és White Legacy Szív Központ kardiológusa úgy véli, a vegetáriánusok és a vegánok egyformán nem jutnak elegendő egészséges omega-3 zsírsavhoz az étrendjükön keresztül.

A zsíros halak, így a lazac, hering, szardínia, pisztráng értékes Omega-3 zsírsavakat kínálnak, s ezen halakból heti két adag fogyasztása igencsak javasolt a stroke és a szívbetegség kockázatának csökkentéséhez.

„Noha számos dió és olaj tartalmaz Omega 3-zsírsavat, e tápanyag növényi alapú formáját nem használja elég hatékonyan a szervezet, miközben az Omega-3-at halakból meglehetősen könnyen fel tudjuk dolgozni” – mondta dr. Samaan, aki egyébként a DASH-étrend szerzője is. – Valószínű, hogy az állati eredetű tápanyagok, például az egészséges zsírok hiánya teszi ki a vegánokat és vegetáriánusokat a vérzéses stroke magasabb kockázatának.”

Hangsúlyozta: a halakban általában kevesebb a koleszterin, mint a húsokban, ezért kevésbé okozzák a vérerek gyulladását.

Az eredmények a jelek szerint egyeznek a szívbetegség kisebb kockázatával a vegánok esetében – mutatott rá a szakember, aki maga is halat és növényi ételeket előnyben részesítő mediterrán étrendet követi. – Miközben több módja is van annak, hogy egészségesen és tisztán táplálkozzunk, a táplálkozásra vonatkozó kutatások túlnyomó többsége ezt az étrendet támogatja, ha a szív, az agy egészségéről és a rák rizikócsökkentéséről van szó.”

A kutatók kiemelik, hogy a stroke-kockázat magasabb esélye a vegán és vegetáriánus emberek esetében az abszolút számokat tekintve kicsi volt, összehasonlítva azt a szívbetegség alacsonyabb kockázatával. Minden 1000 emberre vetítve, 10 év alatt 10-el kevesebb szívkoszorúér-betegség fordult elő, ám ugyanígy 1000 emberre nézve 3-al több volt a stroke-os esetek száma a vegetáriánusok körében – állítja a tanulmány.

Dr. Tong szerint fontos észben tartani az eredmények abszolút kockázati különbségeit, melyek azt sugallják, hogy a szélütés nagyobb esélye kicsi a szívkoszorúér betegség alacsonyabb rizikója mellett.

A vizsgálati eredmények egyébként továbbra is arra utalnak, hogy egy vegetáriánus vagy vegán étrend igen sok előnnyel bír a szívre nézve.

A szívbetegség alacsonyabb kockázata – vegetáriánusok körében – valószínűleg összefügg az alacsonyabb BMI-vel (testtömeg-index), koleszterinnel, vérnyomással és a cukorbetegség előfordulási arányával a vegetáriánusoknál, s ezek a problémák mind a szívbetegségek bizonyított kockázati tényezői.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.