Vegák a húsevők ellen – végtelen harc

A vegetarianizmusra, vagy a húsfogyasztásra szavazol? A kérdés körül gyakran alakul ki hosszú, érvekben gazdag, érzelmileg heves vita. Ennek az egyik oka az, hogy a téma számos eldöntetlen kérdést foglal magába egészségügyi, táplálkozási, környezetvédelmi, állatjóléti és etikai vonalon.

Az október elsejei vegetáriánus világnap alkalmából a foodpanda online ételrendelő oldal vitadöntő pro és kontra érveket gyűjtött össze a témában.

Etikus fogyasztás

#1 A húsfogyasztás etikátlan, ha létezik más opció is

Tudományos kutatások igazolják, hogy az állatok is emocionális lények, akik képesek érzelmek megélésére és társadalmi kapcsolatok kialakítására.

#1 A húsevés az élet körforgásának természetes része

Az evolúciónak köszönhetően váltunk a hús és az állati eredetű élelmiszerek fogyasztóivá. Egyébként is, a növényeknek is vannak érzelmei: támadnak, kommunikálnak, reagálnak, közösségeket építenek.

Biológia

#2 Az emberi anatómia elsődlegesen a vegetáriánus étrendhez igazodik

Az embernek hiányzik néhány alapvető ragadozó tulajdonsága: a szánk lapos, a fogaink rövidek, mindez jobban megfelel a rostokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztásához. A beleink hosszúak, így könnyebben emésztjük meg a zöldségeket. A májunk nehezen méregtelenít, ha a húsokban megtalálható A vitamin felhalmozódik benne.

shutterstock_73509052

#2 A húsevés az emberi evolúció szerves része 2,3 millió éve

A hús volt az egyik oka annak, hogy az emberi test jelenlegi méretére nőtt, agyunk összetettebbé vált és intelligenciánk fejlődött.

Egészség

#3 A vegetáriánus étrend a teljes tápanyag-szükségletet biztosítja, sőt még jótékony hatása is lehet

A vegetáriánus étrend biztosítja a napi fehérje szükségletet, minden lényeges aminosavat és még egészségesebbé is tesz. Számos tanulmány bizonyítja, hogy a húsmentes étrend csökkenti a különböző betegségek kialakulásának kockázatát és minden szükséges vitamint, nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaz.

#3 A hús hihetetlenül tápláló

Jó minőségű fehérjét tartalmaz és biztosítja a kreatint, ami energiatartalékot képez az izmokban és az agyban. Az A, B és D vitamin javítja a látást, erősebbé teszi a fogakat, izmokat és a csontokat, emellett a központi idegrendszert is támogatja és hozzájárul a bőr egészségének megőrzéséhez is.

Környezet

#4 Ha vegetáriánus leszel, döntéseddel komoly hatást gyakorolhatsz bolygónkra

 Vegetáriánusként megóvod a termőföldet, véded közös vízkészletünket, takarékoskodsz az energiával és még a levegő tisztulását is segíted. A vegetáriánus életmód révén csökkenhet a létfenntartásunkhoz felhasznált termőterület és kőolaj mennyisége is, így csökken a környezetre nehezedő ökológiai lábnyomunk.

 #4 A következetes környezettudatosságnak a húsevés kérdésével is foglalkoznia kell

Ez környezetünk egészségének alapvető elve. Nem létezik olyan növény, amelynek ne lenne szüksége állati trágyára a szaporodásához. Joggal reménykedünk abban, hogy az állatokkal való megfelelő bánásmód komoly szerepet játszhat a klímaváltozás és az elsivatagosodás megállításában.

shutterstock_947302

Személyes döntés

#5 Az vagy, amit megeszel

Régen vegetáriánusnak vagy vegánnak lenni egy furcsa elköteleződésnek számított. Mára azonban  a helyzet megváltozott. Igaz a mondás, hogy “az vagy, amit megeszel”, a húsmentes ételeket fogyasztó emberek nem étkezési lehetőségként tekintenek a vegetarianizmusra, hanem életformaként élik meg azt.

#5 A vegetarianizmus pusztán marketingfogás

A “szabadtartású” vagy “teljesen természetes” címkék  pusztán marketingfogások, melyek semmilyen valós módon nem növelik a termék értékét. A világ számos részén a húsmentes

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.