Valóban létezik a kajakóma?

Vizsgálatok kimutatták, hogy igazából nem az ebéd utáni „kóma” tehet a teljesítmény csökkenéséről. Valójában ez már jóval előbb bekövetkezik.

 
 
 
haspuffadas

Foto:123rf.com

Mindenki számára ismerős az érzés, hogy egy kiadós ebéd után milyen nehéz ott folytatni, ahol abbahagytuk a munkát. Ez az állapot az úgynevezett „kajakóma”, azaz hivatalosan étkezés utáni aluszékonyságnak nevezik. Ez a népbetegség szerte a világon kínozza az embereket.

A helytelen táplálkozás okozta alacsony energiaszint miatt a dolgozók kétharmada küzd azzal, hogy túlélje a napot. De vajon tényleg ez áll a háttérben? Vizsgálatok bebizonyították, hogy nem az ebéd után következik be a kellemetlen fáradtsággal párosuló teltségérzés, hanem már jóval előbb. A megoldás kulcsa: a reggeli.

Akik kihagyják a reggelit, azok szervezete az ebédet komolyabb terhelésnek érzi, így pedig a vérkeringés is nagyobb mértékben változik meg, ami pedig álmosságot, fáradságot eredményez.

 

Egy kétezer felnőtt részvételével végzett kutatás szerint a legtöbben délelőtt 11 órakor érték el a mélypontot munkavégzésük során, és mindössze 9 százalék volt az, aki délután 3 órakor érezte magát a legkevésbé produktívnak. Ennek köszönhetően az emberek csaknem fele napi egy órát vagy többet is veszít alacsony energiaszintje miatt – ez évente több mint hat munkahetet jelent.

Foto:123rf.com

Sokan azonban értetlenül állnak a probléma előtt, hogy mitől olyan kimerültek. Meglepő módon mindössze egynegyedük tudja, hogy milyen pozitív hatással bír a megfelelő étrend, annak ellenére, hogy köztudottan az élelmiszer az elsődleges energiaforrás.

Mark Wright tévésztár és fitneszfanatikus, a California Almonds által végzett kutatás szóvivője elmondta, hogy az edzéssel, a munkával és a családdal eltöltött idő miatt olyan mozgalmasak a mindennapjai, hogy amennyire lehetséges, produktív próbál maradni.

A “kajakóma” könnyen utalhat IR-re és ezzel együtt meddőségre is

A televíziós műsorvezető azt javasolja, hogy reggelire lassan felszívódó energiatartalmú ételeket, például zabot vagy mandulát együnk – írja a Mirror.

„Ahhoz hogy aktívan kezdjem a reggelt és mindent megcsináljak, elengedhetetlen a megfelelő »üzemanyag« kiválasztása a reggelihez, mert felkészít a napra” – közölte a műsorvezető.

Az emberek 60 százaléka sajnos olyan gyorsan elfogyasztható ételeket választ reggelire, mint a pirítós és a kávé, amelyek rövid távú energialöketet adnak, de 11 órakor mégis bekövetkezik a holtpont.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.