Valentin-nap és inzulinrezisztencia – Mennyit nassolhat az IR-es?

Ma van február 14-e, vagyis a Valentin-nap. Ekkor fiúk virággal és csokoládéval kedveskednek a szívük választottjának, cukrászdába mennek, megédesítve ezzel az együtt töltött napot. De mi a helyzet akkor, ha valaki IR-rel küzd? A csoki és a sütemények teljesen tiltólistára kerülnek?

A témában Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa van a segítségünkre.

Inzulinrezisztencia

Az IR, vagyis az inzulinrezisztencia tulajdonképpen a kettes típusú cukorbetegség előszobája. Ebben az esetben a megfelelő vércukorszint eléréséhez túl nagy mennyiségű inzulint kell termelnie a szervezetnek. Amennyiben sokáig van fokozott munkatermelésre késztetve a szervezet, akkor egy idő után a hasnyálmirigy kifárad, és a vércukorszint is el kezd emelkedni. IR esetében felhívhatja a problémára a figyelmet a hasi hízás, a fáradékonyság, koncentrációzavar, meddőség, a rendellenes menzesz, valamint a fokozott szőrnövekedés.

Az inzulinszinttel kapcsolatos eltéréseket cukorterheléses vizsgálattal lehet kideríteni. Amennyiben bebizonyosodik az inzulinrezisztencia megléte, úgy igen fontos az életmódváltás – ami személyre szabott diétát és mozgásprogramot foglal magában-, valamint szakorvosi javallatra gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.

33592766 – fresh slice of carrot cake

Csokoládé és sütemény- csak óvatosan

A Valentin-nap gyakran nagy kihívást jelenthet mind a betegek és a párjuk számára. Hiszen esetükben nem mindegy hogy mit és mennyit is esznek.

“Természetesen ehetnek csokoládét és süteményeket is az IR-ben szenvedők, de érdemes lecserélni a cukrot és a fehérlisztet egészségesebb, alacsonyabb energia-és szénhidrát tartalmú változatra. Sima cukor lehet egyrészt cukoralkoholokat használni, mint például a nyírfacukor, eritrit, esetleg használható stevia, vagy mesterséges édesítőszerek közül is kiválaszthatjuk az ízlésünknek, céljainknak, pénztárcánknak megfelelő változatot. Amennyiben liszt alapú süteménnyel szeretnénk meglepni a párunkat, akkor helyezzük előtérbe a magas rost tartalmú liszteket, mint például teljes kiőrlésű búzaliszt, zabliszt, vagy akár választhatunk különlegesebb terméket is, mint a mandulaliszt vagy kókuszliszt” – mondja Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa. A szakértő hozzátette, hogy a hozzáadott cukrot nem tartalmazó és magas rost tartalmú termékek lassabban fogják megemelni a vércukorszintet, előbb okoznak teltségérzetet, és az emésztésre is kedvező hatással lesznek.

Tovább fontos hogy a diabetikus termékek választása esetében figyelni kell arra, hogy a diabetikus terméknek azt lehet hívni, aminek az édesítése nem egyszerű vagy kettős szénhidrátokkal történt, de a fruktóz kivételt képez ez alól. Illetve a szénhidráttartalma sütő- és tésztaipari készítményeknél legalább 30%-kal, egyéb élelmiszereknél legalább 50%-kal alacsonyabb legyen. Összetevőket minden esetben érdemes a diabetikus készítmények esetében is elolvasni, hiszen van köztük jó pár fehér liszt alapú termék.

Forrás: Budai Endokrinközpont