Utazás cukorbetegen – lehet egyszerűen is?

A kikapcsolódás mindenkinek nagyon fontos az életében. Nincs ez másképpen akkor sem, ha az ember történetesen cukorbetegséggel küzd. Azt azonban jó tudni, hogy a nyaralás, a síelés, vagy egy külföldi utazás megváltoztathatja a megszokott életkörülményeket, így az utazás előtt a felmerülő esetleges problémákról érdemes szakorvossal is konzultálni.

A témában dr. Tänczer Tímea Ágnes diabetológus főorvos van a segítségünkre.

Cukorbetegség és táplálkozás

A cukorbetegek kezelése során komoly figyelmet kell szentelni a táplálkozásnak. A kezelés egyik alappillére a dietoterápia, a megfelelő minőségű és mennyiségű szénhidrát fogyasztása, a nap folyamán elosztva adott számú étkezésre. A cukor, pontosabban a glükóz a szervezet egyik fő energia forrása. A sejtek az inzulin segítségével veszik fel, majd alakítják energiává, miáltal képesek ellátni a feladatukat. Normál esetben a hasnyálmirigy inzulin termelő sejtjei a bevitt cukor mennyiségének megfelelő mennyiségű inzulint juttatnak a vérbe, ezáltal a célsejtek hozzájutnak az elfogyasztott táplálékból a szervezetbe jutó glukóz molekulákhoz.

Cukorbetegség esetében azonban ez nem így működik. A betegeknél az inzulin termelés valamilyen mértékű károsodása figyelhető meg, emellett 2-es típusú betegnél a célsejtek inzulin által szabályozott glukóz felvételének mértéke is csökken. A betegek kezelésének része a gyógyszeres kezelés mellett az étrendi tanácsok betartása, a napi többszöri étkezésre elosztott, meghatározott (általában 160-180g szénhidrátot tartalmazó) diéta.

Nyaralás, kikapcsolódás, csak egy kis szünet

A pihenés mindenkinek jár, ez nem is kérdés, ám cukorbetegséggel nagyobb odafigyelést igényel. Sajnos a cukorbetegek a nyaralás alatt sem hagyhatják figyelmen kívül az addig megszokott kezelési rendszer szabályait.

A különböző kultúrák eltérő konyhája a betegeknek gondot okozhat. Egyes országok kenyerei, nemzeti ételei, vagy fast food-jai ugyanis sokkal nagyobb mennyiségben tartalmazhatnak, szénhidrátot, mint az itthon megszokottak.

utazas

“Ha szervezett utazáson vesznek részt, érdemes érdeklődni a szálloda ételkínálatáról, svédasztalos étkezés esetén, egy jól képzett cukorbeteg könnyen talál számára ízletes, és a kívánt szénhidrát mennyiséget tartalmazó ételeket” – fejti ki dr. Tänczer Tímea Ágnes. – “A mediterrán országok diétája, grillezett húsételek fogyasztása bőséges zöldség körettel igen kedvező hatású, azonban a friss gyümölcsök, és gyümölcslevek akár jelentős szénhidrát tartalmáról nem szabad megfeledkezni. A szabadság alatt gyakori vércukor ellenőrzéssel könnyen ellenőrizheti betegünk az elfogyasztott ételek vércukor emelő hatását.”

Repülőgépes utazás során gondoskodni kell az utazás időtartamára is a szénhidrátbevitelről. Célszerű a vércukormérőt, az inzulinadagoló peneket, és megfelelő táplálékot a kézipoggyászban elhelyezni, ehhez azonban a kezelőorvos által kiállított orvosi igazolás is szükséges.

 A kikapcsolódás alatt a megszokott mozgásmennyiség is változik. Egyesek teljesen elhagyják a sportot arra a néhány hétre, amíg pihennek, mások éppen ellenkezőleg, sokkal többet úsznak, túráznak, eveznek, vagy más mozgásformának hódolnak. És ahogyan az étkezések, a mozgás is jelentősen befolyásolhatja a cukoranyagcserét, ezért az inzulinnal kezelt cukorbetegek körében inzulin adagjuk módosítására van szükség.

Nyaralás során fel kell hívni betegek figyelmét a hőség veszélyeire is. A megfelelő mennyiségű, napi 2,5-3 l folyadékfogyasztás elengedhetetlen. A tűző napot kerüljék és fordítsanak figyelmet bőrük védelemére.

Fontos a megelőzés

Alapfeltétel, hogy a cukorbetegek mindenképpen vigyék magukkal a kezelésükhöz szükséges gyógyszereket, inzulin készítményeket, a beadásukhoz szükséges eszközöket és vércukormérő készüléket. Fontos felhívni a figyelmet a gyógyszerek, inzulinok tárolásnak megfelelő hőmérsékletére, mind az utazás, mind a szabadság teljes időtartama alatt. Tanácsos külföldi utazás esetén utasbiztosítás megkötése, és amennyiben az adott ország nyelvén nem kommunikál a beteg, betegkártya elhelyezése a személyes iratok között. A hipoglikémia (vércukoresés) elhárítására mindig legyen a kézitáskában szőlőcukor, vagy gyümölcslé.

Nyaralás, pihenés előtt minden esetben érdemes szakemberrel is ellenőriztetni a vércukor értékeket, valamint megbeszélni az összes felmerülő kérdést.

Forrás: Budai Endokrinközpont