Tuti tipp: naplóírás a fogyás érdekében – hogyan működik?

Érdemes követni az evésünket

Természetesen nem átlagos naplóról van szó – ételnaplóról. Ha pontosan nyomon követjük, mit és mikor ettünk, az egyik leghatékonyabb fogyás technikát tartjuk a kezünkben.

Fogyás a célunk? Tartsuk szemünket az elfogyasztott ételeken és mennyiségeken. Az egyik leghatékonyabb módszer a kilók leadására, ha pontosan tudjuk, mit ettünk és mikor – állítja egy új tanulmány.

Az ételnapló írása csupán negyed órát vesz igénybe naponta. A cél az, hogy eközben adjunk étrendünkhöz újabb, tápláló és egészséges dolgokat – no és találjunk magunknak egy olyan mozgásformát, amelyet szívesen csinálunk. Így már cseppet sem tűnik annyira megerőltetőnek a fogyás.

Az új tanulmány azt sugallja, hogy önmagunk ellenőrzése a diéta egyik leginkább célravezető része. Az Obesity szaklapban közölt kutatás során 142 ember figyelte saját magát, étrendjét egy online viselkedési és súlykontroll-program keretében, fél éven át. A 24 hét alatt heti online csoportokban is részt vettek, melyet képzett dietetikus vezetett. A program keretében az alanyok naplót vezettek napi ételbevitelükről.

A legsikeresebbek azok voltak, akik 10 százalékot veszítetek a súlyukból – ők átlagosan 23,3 percet töltöttek a napló írásával naponta önellenőrzés céljából – mindezt az első hónapban. A tanulmány végére – azaz a 6. hónap végén – ez az idő 14,6 percre csökkent.

iras_web

„Nem lepődtünk meg, hogy a gyakori önellenőrzés sikeres fogyást eredményezett. Inkább az volt meglepő, hogy ehhez napi 15 perces naplóírás elég volt” – mondta el Jean Harvey, PhD, RD, a Vermont Egyetem Táplálkozási és Élelmiszertudományi Tanszékének elnöke.

Ez az idő valóban nem tűnik soknak, bár önmaguk ellenőrzése sokszor megerőltető lehet az emberek számára. Nem kis feladat mindent összeírni, amit fogyasztottunk. Ráadásul, sokan félnek is attól, hogy szembesüljenek az igazsággal – mi mindent ettek össze – tette hozzá Ali Webster, PhD, RD, a Nemzetközi Élelmiszerügyi Információs Tanács Alapítvány táplálkozás kommunikáció részlegének igazgatója.

Tény: könnyebb elsiklani az adagok felett, ha nem írunk naplót róla és egyszerűbben meg is bocsátjuk magunknak a fogyasztásukat. Sokak számára azonban még egy plusz feladat a naplóírás a nap folyamán, amelyet kénytelen-kelletlen el kell végezniük.

Mégis: a negyed óra egyáltalán nem tűnik soknak és célravezető. Ráadásul ennyi időt a közösségi oldalakon is eltöltünk csak úgy, ok nélkül böngészve.

De hogyan segít pontosan ez a módszer a fogyásban?

A kalória számolása egyike a leghatékonyabb stratégiáknak diéta esetén. A tanulmány során tapasztalták, hogy akik ellenőrizték magukat, sokkal jobban oda kezdtek figyelni arra, mennyit esznek. Ennek eredményeképpen sikeresebb volt a kalória-lefaragásuk.

Az önellenőrzés több szempontból is hasznos – pozitív módon eszközöli ki, hogy egészségesebb ételeket válasszunk, s hajlamosabbak vagyunk tenni azért, hogy előnyösebb súlyt és táplálkozási célokat érjünk el.

Ha látjuk, milyen ételeket és nassolnivalókat ettünk, azzal is tisztában vagyunk, mit lenne helyesebb fogyasztani helyettük.

A naplóírással tudni fogjuk, milyen jó választásaink voltak, gyorsan korrigálhatunk, ha valahol „elszaladt a ló”, és okosabb döntéseket hozhatunk a jövőre nézve.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Egy válasz

  1. Orgomari

    Biztosan jó módszer! Egy ideig csináltam. Mindig rádöbbentem, hogy olyan van beírva a naplóba, amit én már el is felejtettem, hogy megettem. Szembesülni, azzal, hogy elfelejtettem a 2 lágy tojást, az 1 pogácsát, a 2 kávét -, ez megdöbbentő volt számomra. Abban az időben, amíg írogattam, hogy mit eszem napközben, fogytam is rendesen. Aztán lustaságból elhagytam. Az hiszem, ismét meg kell próbálnom. Működik! Szembesülünk, hogy hiszen diétázni akarok és a mai napon már ennyi mindent felfaltam?

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.