Top 7 tipp a böfögés megszüntetése érdekében

Hogyan minimalizálható a kellemetlen tünet?

A böfögés zavarba ejtő és kényelmetlen dolog. Lássuk, mi okozza pontosan a tünetet és hogyan lehetséges a megszüntetése, csökkentése.

Senkinek sem kell bemutatni a böfögés vagy gázürítés természetes és meglehetősen gyakori folyamatát. Ugyanakkor, ha ezek túlzott mértékben történnek, hasi fájdalom vagy duzzanat, azaz puffadás kíséri őket, azt nemcsak kínosnak érezhetjük, hanem akár napi tevékenységeinket is megzavarhatja.

Fotó: 123rf.com

Ezen jelek és tünetek általában nem utalnak komoly alapbetegségre, a legtöbb esetben egyszerű életmódbeli változtatásokkal csökkenthetjük őket.

Ha a böfögés zavarja a mindennapjainkat, valami gond lehet. Lássuk, hogyan minimalizálhatjuk a tüneteket, hogyan lehetséges a megszüntetése.

Böfögés: A felesleges levegő eltávolítása

A böfögéssel a szervezet a felesleges levegőt üríti ki a felső emésztőrendszerből. A legtöbb böfögéstaz okozza, hogy túl sok levegőt nyelünk, mely legtöbbször még a gyomrot sem éri el, felhalmozódik a nyelőcsőben.

Felesleges levegőt nyelhetünk, ha túl gyorsan eszünk vagy iszunk, evés közben beszélünk, rágózunk, kemény cukorkát szopogatunk, szénsavas italokat iszunk vagy dohányzunk. Egyesek megszokásból, idegességből nyelnek levegőt, akkor is, ha nem esznek vagy isznak.

15 ok, amiért jelentkezik a böfögés – 1.rész

A savas reflux vagy gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) olykor szintén kiválthat túlzott böfögést, azzal, hogy elősegíti a fokozott nyelést.

A krónikus böfögés a gyomornyálkahártya gyulladásával vagy a Helicobacter pylori fertőzéssel is összefügghet – ez a baktérium felelős egyes gyomorfekélyekért. Ilyen esetekben a böfögést egyéb tünetek is kísérik, például gyomorégés vagy hasi fájdalom.

Fotó: 123rf.com

A böfögés csökkenthető vagy megszüntethető az alábbi módszerekkel.

  • Lassan együnk és igyunk. Ha szánunk rá időt, kevesebb levegőt nyelhetünk le. Igyekezzünk nyugodtan étkezni, ugyanis ha stresszesek vagyunk vagy futás, gyors séta közben eszünk, az növeli a felesleges levegő lenyelésének mennyiségét.
  • Lehetséges a böfögés megszüntetése, ha kerüljük a szénsavas italokat és a sört. A szén-dioxid gázt bocsát ki.
  • Hagyjuk el a rágózást és a kemény cukorka szopogatását. Rágógumi rágás és cukorszopogatás alkalmával a szokásosnál gyakrabban nyelünk levegőt.
  • Ne dohányozzunk. Amikor belélegezzük a füstöt, levegőt is nyelünk.
  • Ellenőriztessük a fogsorunkat. A rosszul illeszkedő protézisek miatt evés és ivás közben felesleges levegőt nyelhetünk.
  • Mozogjunk: segíthet, ha evés után egy rövid sétát teszünk.
  • Kezeljük a gyomorégésünket. Az alkalmankénti enyhe gyomorégés esetén vény nélkül kapható savlekötők vagy egyéb gyógymódok is hasznosak lehetnek. A gastrooesophagealis reflux betegség vényköteles gyógyszert vagy egyéb kezelést igényelhet.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.