Top 14 – Ezek a legjobb ételek idősebb korban – 2.rész

Mit együnk, hogy egészségesek maradjunk?

Az egészséges öregedéshez kellenek a megfelelő vitaminok, ásványi anyagok és a minden fontos tápanyagot tartalmazó, kiegyensúlyozott étrend. De melyek a legjobb ételek idősebb korban?

A megfelelő táplálkozás, a vitaminok és az ásványi anyagok fiatalon is fontosak – idősebb korban azonban különösen oda kell figyelni a kiegyensúlyozott étrendre.

Lássuk, mely ételek a legjobbak azoknak, akik meg szeretnék őrizni egészségüket, fittségüket idősebb korban is.

Cikkünk első részében az első 7-ről esett szó. Nézzük a többit is.

8.Áfonya: ízletes módja is van annak, hogy megvédjük az agyunkat idősebb korban. Az áfonya polifenolokat tartalmaz, olyan összetevőket, amelyek csökkentik a szervezetben levő gyulladást. Mérsékelik a DNS károsodásának mértékét, ami hozzájárul a betegségek kialakulásához. Az áfonyát frissen a legjobb fogyasztani, mert ha belesütjük valamibe, polifenol tartalma lecsökken.

Foto:webmd.com

9.Piros és narancs színű zöldségek, gyümölcsök: a legjobb ételek közé tartozik idősebb korban a görögdinnye, az eper, a paradicsom, a narancs- és piros színű paprikák. Mindegyik tartalmazza ugyanis a likopén nevű természetes összetevőt. Tanulmányok szerint azok az élelmiszerek, amelyekben megtalálható, csökkentik egyes rákbetegségek esélyét és védenek a stroke ellen is.

Foto:webmd.com

10.Keresztesvirágú zöldségek: minél több gyertya van a tortánkon, annál gyengébb az immunrendszerünk idősebb korban. Márpedig a szervezet védekező rendszere nagyon fontos, ez segít megküzdeni a kórokozókkal. Ezért a legjobb ételek sorában megtaláljuk a brokkolit, a kelbimbót, a karfiolt – szulforafán nevű ásványi anyagot tartalmaznak, amely „bekapcsolja” az immunsejteket, s ügyesebben támadják meg a sejtjeinket támadó és betegségeket kiváltó méreganyagokat. Fogyasszuk őket gyakran, s csökkentsük hatékonyan az egyes ráktípusok esélyét is.

Foto:webmd.com

11.Sötét leveles zöldségek: ahhoz, hogy idősebb korban egészségesen tartsuk szemünket, együnk spenótot, káposztát és kelkáposztát. A legjobb ételek közé tartoznak, mert a bennük levő antioxidánsok csökkenthetik a szürkehályog és a makula-degeneráció esélyét. Legalább egy adagot fogyasszunk naponta és a memória, a gondolkodás lelassulását is elkerülhetjük – ami gyakran előfordul, ahogy öregszünk.

Foto:webmd.com

12.Avokádó: számos okunk van arra, hogy avokádót fogyasszunk idősebb korban. Tanulmányok szerint a benne megtalálható antioxidánsok javíthatják a memóriát és segítenek gyorsabban megoldani a problémákat. Az avokádó a koleszterinszintet is mérsékelheti, s csökkenti az arthritis esélyét. Ahhoz is hozzájárul, hogy egészséges testsúlyt tartsunk fenn, s megvédjük a bőrt a nap károsító hatásaitól.

Foto:webmd.com

13.Édesburgonya: az édesburgonyában rengeteg béta-karotint találunk, melyet a szervezet A-vitaminná alakít. Ezért is sorolható a legjobb ételek közé idősebb korban: ez a vitamin kulcsfontosságú az egészséges látáshoz, de a bőr számára is nagyon hasznos.

Foto:webmd.com

Emellett erősen tartja az immunrendszert. Meglepő lehet, de egy közepes méretű édesburgonya annyi A-vitaminnal lát el, mintha 23 csészényi főtt brokkolit ettünk volna meg. Ha a legtöbbet szeretnénk kihozni ebből a zöldségből, válasszuk a lilát. Élénk színét olyan összetevő adja, amely csökkenti az agyban bekövetkező változásokat.

14.Fűszerek: a fűszerek is a legjobb ételek közé sorolhatók, nemcsak jobb ízt adnak ugyanis az ételeknek. Nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaznak, amely segít egészségesnek maradni éveken át. Így például a fokhagyma sokat tesz az erek beszűkülése ellen. A fahéj a koleszterin- és a triglicerid-szint (vérzsírok) mérsékeléséhez járul hozzá.

Foto:webmd.com

A kurkuma megvédhet a depressziótól és az Alzheimer-kór kialakulásától, de rákellenes tulajdonságokkal is bír. Vagyis, frissen vagy szárítva érdemes fogyasztanunk idősebb korban is a fűszereket. Étrend-kiegészítők szedése előtt mindenképpen beszéljünk orvosunkkal.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.