Top 10 legjobb étrend és diéta 2021-ben

Ha fogyás a célunk, vagy csak szeretnénk egészséges étrendet folytatni – különös tekintettel a koronavírus-járványra -, íme a legnépszerűbb diéta-lista.

Minden esztendő végén megfogadunk valamit az újévre nézve – az egészséges étrend és étkezés bevezetése ezek között az első.

Amennyiben fogyás a célunk, vagy egyszerűen csak szeretnénk egészségesebben táplálkozni, segítségül íme a legújabb lista azokról a diéta-típusokról, melyeket a U.S. News & World Report legnépszerűbbnek ítélt.

Foto:pixabay.com

A 39 fogyókúra-típust 9 kategóriába sorolták. Ezek alapján kerültek listára a legnépszerűbb diéták.

1.Legjobb diéta összességében

Mediterrán étrend: a mediterrán étrend sikere nem meglepő – a 4. egymást követő évben legnépszerűbb az összes kategóriában, s számos másikban is jól teljesített.

Lényege, hogy a hangsúlyt a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű magvak és az olíva olaj fogyasztására helyezi.

Foto:123rf.com

A flexitárius (többnyire növényi eredetű, fél-vegetáriánus) és a DASH diéta (Dietary Approaches to Stop Hypertension – a magas vérnyomás megszüntetését célozza meg) a második helyre került, a Súlyfigyelő (Weight Watchers) étrend a negyedikre, mely pontokat rendel az ételekhez: legkevesebbet a legkisebb tápértékű ér.

2.Legjobb kereskedelmi diéta

Itt a Súlyfigyelő étrend szerezte meg az 1. helyet. Ezt követi a Mayo Klinika étrendje, mely a zöldségekre, gyümölcsökre és a testmozgásra összpontosít. Jenny Craig és a Noom diéta 3. lett – ez az étrend előre csomagolt, alacsony kalóriás ételeket tartalmaz, támogatást és konzultációt is nyújt.

3.Legjobb súlyvesztő diéta

A flexitárius és a Súlyfigyelő étrend kapta az első két helyet, harmadikként a vegetáriánus futott be, 4. lett a Volumetrikus, amely az alacsony kalóriatartalmú, de telítő ételekre helyezi a hangsúlyt.

4.Legjobb gyorsfogyasztó diéta

Ebben a kategóriában a HMR-diéta lett az első, melynek lényege, hogy étkezést helyettesítő turmixokon alapul, valamint zöldségek és gyümölcsök fogyasztásán. A második helyen osztozik az Atkins alacsony szénhidráttartalmú, illetve a Súlyfigyelő étrend.

5.Legjobb étrend az egészséges étkezésért

A DASH és a Mediterrán diéta került az első helyre, ezt a flexitárius, majd a TLC-diéta követi – ami azt jelenti, terápiás életmódbeli változások, a koleszterinszint csökkentése érdekében.

6.A legkönnyebben követhető étrend

Az első helyet ebben a kategóriában is a Mediterrán étrend szerezte meg. A Súlyfigyelő diéta és a MIND-diéta követi, utóbbi a DASH-t és a mediterránt kombinálja, hogy az agy egészségét is fokozza.

7.Legjobb étrend diabéteszeseknek

A cukorbetegek esetében a mediterrán és a flexitárius étrend bizonyult a legnépszerűbbnek. Ezeket követi a DASH, a Mayo Klinika diétája és a vegán étrend.

8.Legjobb szívbarát étrend

A szív egészségét szem előtt tartó étrendek közül a DASH végzett az első helyen, ezt a mediterrán, illetve a Doktor Ornish-féle vegetáriánus étrend követi. Negyedik lett a flexitárius, majd a TLC-diéta és vegán étrend következik.

9.Legjobb növényi alapú étrend

Ebben a kategóriában a mediterrán étrend győzedelmeskedett, de az ún. északi diéta, mely a halat, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonát helyezi előtérbe, szintén sikeres – népszerűsége a második helyre volt elég. Ezeket a vegetáriánus és az Ornish-diéta követi.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.